Srijeda, 14 Listopad 2020 18:51

Energetski obnovljena škola pružit će bolje uvjete za 12 učenika i uštedu energije

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE PODRUČNE ŠKOLE PODGORJE -

PODGORJE - U srijedu, 14. listopada 2020. godine je u prostorima Područne škole Podgorje održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Podgorje na adresi Podgorje29, Vetovo, Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol“ u sklopu Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan 27. veljače 2019. godine, a pomoć u provedenom dijelu projekta je pružioRegionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije Panora.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnost promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi se toplinski izolirao vanjski zid, pod prema negrijanom prostoru, strop prema negrijanom prostoru te se zamijenila vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera se ostvarila ušteda od 63,35% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 434.378,65 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 261.782,35 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini financira projekt u iznosu do 118.017,41 kuna, dok je preostali iznos na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač Škole.

Završetak cijeloga projekta se očekuje do kraja listopada 2020. godine.

Uvod u završnu konferenciju i svoje zadovoljstvo dobro obavljenim radovima istakao je ravnatelj OŠ Vilima Korajca Nino Diklić, očekujući ubuduće uštede, ali i svakako bolje uvjete za učenike i učiteljice. Svi oni su već zadovoljni urađenim i osjećaju pogodnosti koje je donijela energetska obnova, a uz pomoć Požeško-slavonske županije i uređenje krovišta škole.

Načelnik općine Kaptol Mile Pavičić rekao je kako je upućen u stanje škole od njezinog nastanka, tj. od faze izgradnje, te da su se već ubrzo nakon izgradnje škole vidjeli nedostaci u projektu ali i na samom objektu. Do danas je općina Kaptol imala puno ulaganja u školu, te je ovaj projekt energetske obnove škole od velike važnosti kako za općinu, tako i za učenike i osoblje škole.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, mr.sc. Senka Horvat rekla je kako se radi o četvrtom završenom projektu, od ukupno deset na zadnjem natječaju koji su bili odobreni, te je istaknula kako je jako lijepo sudjelovati na projektima u ovako malim sredinama, koja su od velike važnosti obiteljima koji tamo stanuju.

Župan Alojz Tomašević istaknuo je kako su i mali projekti izuzetno važni za manja mjesta, općine te također i za županiju u cijelosti, te izrazio zadovoljstvo što je još jedna mala škola opstala i daje svom mjestu poseban značaj.Župan je odmah na početku svog mandata izrazio svoje htijenje da sve područne škole opstanu, ali da se urede da školovanje u njima bude primjereno 21. stoljeću, u čemu je za sada i uspio. - Svakom projektu pristupamo ozbiljno, kvalitetno i odgovorno. Županija je cijelo vrijeme vodila bitku za dva smjera, a to su poboljšanje životnog standarda, poboljšanje radnih uvjeta kako bismo privukli europska sredstva. Prije nekoliko dana potpisan je novi ugovor od oko 385 milijuna kuna, novih investicija u našoj županiji, a oko milijardu i pol do sada je realizirano, redefinirano te prošlo sredstava kroz našu županiju. Nastavit ćemo raditi jednakim tempom, jer smatramo da sredstva europske unije koja su predviđena za Hrvatsku, za prostore naše županije treba iskoristiti. Nema standarda i razvoja Slavonije ako nemamo dobro školstvo, a dobrog školstva nema ako nemamo dobre uvjete i želje učitelja i nastavnika koji će dati sebe kako bi pripremili djecu za budućnost. Želimo pokazati da se u Slavoniji može živjeti visokim standardom europske unije. Nove vrijednosti su upravo u našoj Slavoniji, kao spoj poljoprivrede, znanosti, školstva, a cilj je da naši stanovnici ostanu u svojim krajevima.

oznake vidljivosti