Srijeda, 30 Rujan 2020 19:38

Čelnicima regionalne i lokalne samouprave prezentirano novo nabavljeno i opremljeno zapovjedno vozilo HGSS Stanice Požega

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Požega čelnicima regionalne i lokalne samouprave prezentirano je novo zapovjedno vozilo koje će sudjelovati u brojnim akcijama spašavanja i potraga. Nabavka je sufinancirana i od strane općina, gradova i županije a ukupna vrijednost novo nabavljenog vozila iznosi 248 tisuća kuna, dok je u opremanje do sada uloženo 160 tisuća kuna, a vozilo će doživjeti u konačnici još opremanja.

Zapovjedno vozilo prezentirao je pročelnik HGSS-a stanice Požega, Josip Kraker, koji je istakao kako im ovo vozilo koristi u njihovim redovnim aktivnostima kao što su spašavanje i potrage za nestalim osobama i druge aktivnosti. Naglasio je kako su u nabavci ovog vozila maksimalna zalaganja pokazali požeško-slavonska županija zajedno sa gradovima i općinama.  - Bez njihovog zalaganja i učešća ne bismo niti došli do realizacije ovog projekta. Vozilo možemo nazvati i mobilni ured, gdje unutar vozila mogu raditi dva operativca i koordinirati sa snagama na terenu. Osim toga, možemo koristiti i sustave bespilotnih letjelica gdje u vozilu možemo pratiti sve aktivnosti koje se vide iz zraka. Vozilo je opremljeno i za rad noću, te potpuni neovisni terenski rad.

Pročelnik Županijskog centra 112 Slavko Marinac istaknuo je kako je u startu podržao ovaj projekt, zajedno sa županijom, gradovima i općinama, jer će to svakako poboljšati rad i efikasnost HGSS u našem kraju. - Dio financijskih sredstava išao je iz državne razine, a drugi dio uz podršku naše županije, općina i gradova. U sustavu civilne zaštite i zakonom je propisano da je Gorska služba spašavanja jedna od najbitnijih operativnih snaga u sustavu te je i zbog toga razloga bilo potrebno ići u nabavku ovakvog vozila. Mi smo na to ponosni i možemo reći da je to jedno od najopremljenijih vozila u RH sa najnovijim tehničkim mogućnostima povezivanja rada bespilotnih sustava u dnevnim i noćnim satima. Možemo reći da u onom trenutku kad dobijemo poziv i zahtjev za aktiviranjem gorske službe spašavanja u vrlo kratkom vremenu naše operativne snage mogu ići na teren i raditi potpuno neovisno, čak i više dana bez mogućnosti da imamo određene probleme, a to se odnosi i na zimske i na ljetne uvjete.

 - Meni je jako drago što sve općine i svi gradovi županije, na temelju prijedloga HGSS-a Požega i voditelja centra 112 zajednički djeluju. Gotovo 400 tisuća kuna uložilo se u ovo vozilo, sa naznakom dorade ili dopune onih sredstava koji budu potrebni. I dalje ćemo podupirati našu gorsku službu za spašavanje, no pored toga je važno reći i napomenuti mogućnosti koje sada ovo novo vozilo ima, a to je izvrsna poveznica sa tragačima i ljudima na terenu, ali je i poveznica, ako je potrebno, i našim zdravstvenim ustanovama, a uz sve to uz nabavljenu bespilotnu letjelicu mogućnosti su velike i što god bude potrebno oni će moći u najkraćem vremenu učiniti. Vozilo je jedinstveno, izvrsno opremljeno, pa između ostalog i upravljački sustav koji ste prikazali je napravljen na najmodernijoj i najvišoj razini. Ovo je prikaz modela i načina kako mi u županiji funkcioniramo zajednički, jer kada svi podupremo određenu aktivnost ona bude i realizirana – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je bio inicijator organizacije nabavke ovog zapovjednog vozila koje je jedno od najsuvremenijih u Hrvatskoj.

 - Ovo je samo jedna od akcija koje provodimo s HGSS Stanicom Požega i Centrom 112, jer svi se trudimo zajedničkim snagama osigurati našim građanima siguran okoliš, ali učinkovitu pomoć i u onim iznimnim situacijama kada se pojave prijetnje i životu i imovini. Ovim poboljšavamo kvalitetu sigurnosti naših sugrađana ne samo na području Grada Požege već i cijele županije pa i šire - rekao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić koje je najavio i ubuduće potporu Gorskoj službi u njihovom radu.

Prezentaciji vozila, ali i kontroli leta bespilotne letjelice iz vozila su nazočili načelnici općina i gradonačelnici gradova s područja županije.