Srijeda, 13 Veljača 2013 15:45

Praćenje vodostaja motrilačkim postajama

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

SIMULACIJSKO-KOMUNIKACIJSKA VJEŽBA „VODA 2013“  -

 

Untitled-1POŽEGA - Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112 za hitne službe, Županijski centar 112 i Radioamaterski klub Vallis Aurea iz Požege odradili su 11. veljače Simulacijsko-komunikacijsku vježbu pod nazivom „Voda 2013.“

Untitled-2Zadatak vježbe bio je praćenje vodostaja na slivnom području Orljava-Londža te dostava tih i ostalih meteoroloških podataka u Županijski centar 112 putem amaterske radio veze. Radioamateri su bili raspoređeni na šest motrilačkih postaja u mjestima Orljavac, Trenkovo, Požega, Čaglin, Pleternica i Bučje, u kojima su postavili svoju amatersku komunikacijsku opremu te opremu za mjerenje meteoroloških podataka. Podatci su mjereni i dostavljani u tri navrata u vremenu od 10:00 do 12:00 sati, a Županijski centar 112 te podatke dostavio je Državnom centru zaštite i spašavanja radioamaterskim sustavom veza u kriznim situacijama (HRSVKS-ALE).

 

Untitled-3Cilj vježbe, prijenos podataka sa terena preko ŽC 112 u Državni centar ZiS-a u slučaju elementarne nepogode – poplave, radioamaterskm sustavima veza kao alternativnim načinom u slučaju pada konvencionalnih telefonskih i informatičkih mreža je u potpunosti ostvaren. Tijekom vježbe uspostavljene su sve predviđene radio veze i preneseni svi podaci o visini vodostaja, temperaturi zraka, smjeru i brzini vjetra i padalinama, koje su motrilačke postaje izmjerile na terenu, a vježba je završena u 12,30 sati.