Četvrtak, 25 Lipanj 2020 21:08

Održana je završna konferencija projekta „Izgradnja studentskog doma u Požegi“

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Održana je završna konferencija projekta „Izgradnja studentskog doma u Požegi“ u sklopu ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ KK.09.1.2.01. na adresi Osječka 7, Požega.

Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci, odnosno od 15. prosinca 2016. godine do 15. prosinca 2019. godine.

Nositelj projekta je Veleučilište u Požegi, a ovim je Veleučilište ostvarilo bespovratna sredstva u iznosu od 32.683.129,43 kuna što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta. Partner u provedbi projekta je Studentski centar Požega.

Novi studenski dom “Dr. Franjo Tuđman” svečano je otvoren u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića i brojnih državnih dužnosnika te rektora Osječkog sveučilišta Vlade Guberca kao i predstavnika lokalnih vlasti.

O važnosti ovog projekta za Veleučilište Požega, za sam grad Požegu, za Slavoniju, za Hrvatsku, te osnovne karakteristike Studentskog doma dr. Franjo Tuđman govorio je predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Drago Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku. On je istakao da je požeško Veleučilište proglašeno najboljim među veleučilištima u Hrvatskoj, a sada ima još bolju perspektivu za budućnost.

Neizmjerno sretan što je Požega dobila svoj Studentski dom koji će osigurati svakako novi razvoj Veleučilišta, ali i grad Požegu pozicionirati na znanstvenoj karti Hrvatske i šire bio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić. - Ovo je priča koja se zaokružuje i ja sam kao gradonačelnik ponosan na to. Ovo je zalog naše budućnosti, našeg grada, koji je postao jedno veliko gradilište. Ove četiri godine smo prije sanjali, a sada ih radimo i gradimo i idemo ubrzanim korakom naprijed. Kad sam sada sve čuo što ovdje studenti imaju dođe čovjeku, da ponovno upiše fakultet i krene ispočetka. Ove tri godine ja vidim da idemo jako brzo naprijed, da smo sve ono što nam je Europska unija pružila kao mogućnost, mi smo iskoristili. To sve u vremenima kada nismo još mogli ugovarati uvjete, a što nas onda i ovaj grad čeka u naredne četiri godine. I ovaj grad, i ovu županiju i cijelu Hrvatsku dovest ćemo na onaj nivo koji naši sugrađani zaslužuju. Pozivam sve mlade ljude, dođite ovdje, upišite naše Veleučilište, jer odavde ćete izaći kao kompletni ljudi puni znanja, u gradu koji je uvijek bio pun poduzetnika koji su stvarali nove vrijednosti - zaključio je Puljašić.

Opći cilj projekta je povećati pristup visokom obrazovanju i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško- slavonskoj županiji.

Specifični ciljevi dodijeljenog projekta su: doprinijeti smanjenju troškova studiranja u gradu Požegi kroz izgradnju studentskog smještaja, posebice za studente u nepovoljnom položaju, unaprijediti kvalitetu života studentske populacije u gradu Požegi, doprinijeti prepoznatljivosti grada Požege kao poželjnog mjesta za studiranje te time osigurati popunjenost kapaciteta studentskog doma.

Ciljna skupina projekta su redovni studenti Veleučilišta u Požegi, sa mjestom prebivališta izvan grada Požege, sa posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. U okviru projekta izgrađen je i opremljen studentski dom bruto površine 2.888,66 m2.  koji u svom sastavu ima slijedeće sadržaje: 110 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupaonicama, od čega 62 kreveta za studente u nepovoljnom položaju; 2 kreveta za studente sa invaliditetom, polivalentnu sportsku dvoranu, medijateku, opremljenu zajedničku učionicu, spremište za bicikle, čajnu kuhinju s blagovaonicom, samoposlužnu praonicu i opremljenu kuhinju s menzom za osamdeset osoba.

vidljivost dom