Utorak, 16 Lipanj 2020 09:27

Osigurano 1,6 milijuna kuna i uveden poslijepodnevni rad u vrtićima

Ocijeni sadržaj
(25 glasova)

PROVEDBA PROJEKTA "POŽEŠKI LIMAČI" NA POLA PUTA - 

POŽEGA - Grad Požega zajedno s partnerom, Dječji vrtić Požega, Rudinska 8, 34000 Požega, u okviru poziva „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ provodi projekt pod nazivom „Požeški limači“ (UP.02.2.2.08.0023) kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Cilj projekta: Usklađivanje poslovnog i obiteljskog života kroz unaprjeđenje usluge i produljenje radnog vremena vrtića. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 1.690.407,59 kn. Europska unija sufinancira cjelokupnu vrijednost Projekta u iznosu od 1.690.407,59 kn.Trajanje Projekta 30 mjeseci od 24.10.2018. – 24.04.2021. godine. Ciljna skupina: djeca uključena u uslugu poslijepodnevnog rada dječjeg vrtića u okviru usluge ranog odgoja i obrazovanja.

vrtic 2Uvođenjem usluge poslijepodnevnog rada u Dječjem vrtiću Požega ponudili smo bolju uslugu u odgojno obrazovnoj ustanovi. Poslijepodnevni redoviti odgojno-obrazovni rad s djecom se provodi u vremenu od 16:30 do 20:30 sati. Kako je uvedena usluga poslijepodnevnog rada u Dječjem vrtiću Požega samim time se utječe na organizaciju privatnog i poslovnog života mladih obitelji. Boljom organizacijom smo postigli efikasnije društvo, a djeca su ušla u sustav odgoja i obrazovanja. Time se stvaraju perspektivne generacije novih naraštaja.

Demografski deficit te opća društvena letargija izazvana ekonomskim i institucionalnim nedostatcima stvaraju strateški izazov koji bi se mogao ublažiti različitim mjerama populacijske politike. S obzirom da je demografski razvitak i revitalizacija društva jedna od temeljnih polazišta Programa Vlade RH, posebna pozornost je posvećena obiteljskoj politici koja je temelj izgradnje društva. Užurbani način života danas nas dovodi do stalnih obveza te je teško uskladiti poslovne i obiteljske obveze, stoga poticajni programi Vlade RH potiču razvoj socijalnih usluga koje pozitivno doprinose ljudskom životu. Pravilan doprinos pozitivnom usklađenju poslovnih i obiteljskih obveza neposredno utječe na fertilitet i fertilne intencije. Kako bi povećali postotak obuhvaćenosti djece programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja potrebno je poticati cjelodnevni rad ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

 

 

Aktivnosti projekta:

Kroz element „Jačanje ljudskih kapaciteta partnera“ zaposleni su:

dvije odgojiteljice

jedna psihologinja

jedna defektologinja

jedan kuhar

jedna pomoćna kuharica

dvije spremačice

Kroz isti element se planira educirati devetnaest odgojiteljica kroz različite vrste edukacija.

Kroz element Projekta „Prehrana djece u sklopu aktivnosti poslijepodnevnog rada“ djeci-korisnicima je osigurana dnevna prehrana po pravilima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja.

U sklopu elementa „Razvoj posebnog programa informatičke pismenosti“ izrađen je posebni program informatičke pismenosti te nabavljeno 20 tableta na kojima djeca uče.

Također, kroz element „Troškovi opremanja“ nabavljena je didaktička oprema s kojom se djeca igraju i uče na zanimljiv način.

Kroz element „Promidžba i vidljivost“ izrađeni su promotivni materijali te održana početna konferencija Projekta, dok je u sklopu elementa „Upravljanje projektom i administracija“ zaposlen voditelj projekta.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Grada Požege.

lenta1