Breadcrumbs

Nedjelja, 14 Lipanj 2020 10:07

Za prvo post korona druženje predsjednik Ferdinand Novak izabrao Vinariju Krauthaker za edukacijsku degustaciju

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KAPTOL – Trenutno najveća na našem području Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ u Kaptolu, koja ima preko 300 članova, ne samo iz kaptolačkog vinogorja, nego i susjednih vinogorja, pa i prijateljskih vinogorja na kontinentu i Kvarneru, drži se uvijek tradicije. Osim što redovno proslavljaju sve vinogradarske i vinske blagdane, od Vincelova do Martinja, oni su vratili i staru tradiciju i organiziraju pudarsku službu i Pudarijadu. Nekada su u Kaptolu postojali samo vinogradari, a svoje grožđe su prodavali velikim vinarima, najviše kroz oblik kooperacije kutjevačkom PPK. Određenih kriznih godina kada grožđe nije bilo baš na cijeni ili se čak uopće nije otkupljivalo, osim poznatih vinogradara iz zagrebačke okolice, koji su uvijek bili kupci kvalitetnog kaptolačkog grožđa, koji po dio grožđa dolaze i danas, Kaptolčani su se odlučili silom prilika postati vinari. Za sada im to ide sve bolje i bolje, a zagrebački kupci sada više ne odvoze grožđe, nego samo mošt na dalje njegovanje do vina.

Svojom upornošću, a posebno upravo dobrim radom Udruge koji su shvatili kao svoju i koja će im donijeti upravo to da postanu dobri vinari, nakon dvadesetak godina u tome su u potpunosti i uspjeli. Tu je svakako pomogla i njihova priredba Županijsko ocjenjivanje kvalitete vina koje su se kao Vino-kap prihvatili, odlično je organiziraju već 12 godina do sada, a postala je sve značajnija s međunarodnim statusom jer im dolaze na ocjenjivanje vina iz Mađarske, ali i iz susjednih županija, sve do otoka Krka. No još po jednom su vinari iz „Vino-kapa“ jedinstveni, nekoliko puta u proljeće organiziraju ocjenjivanja vina svojih članova na internim ocjenjivanjima, gdje su uz poznate vinske stručnjake i enologe i oni sami u ulozi ocjenjivača svih vina. Upravo ta iskustva su doprinijela da oni postanu sve bolji i sve kvalitetniji vinari, a vina im odnose vrlo važne nagrade i šampionske titule na brojnim natjecanjima u kvaliteti vina. Kaptol i okolna naselja općine Kaptol danas imaju nekoliko svojih odličnih vinara, a Udruga Vino-kap i reprezentativne prostore za rad udruge i druženje članova.

No imaju oni još jednu tradiciju do koje drži, a to je da svaki vinar koji se okiti šampionskom titulom ili zlatnom medaljom, ima za obvezu pripremiti degustaciju tog nagrađenog vina i ugostiti članove u Vinskom podrumu udruge.

Ovo prvo post korona druženje, jer im je izmaklo nekoliko internih ocjenjivanja vina, organizirali su u kutjevačkoj Vinariji Krauthaker, gdje su kroz degustaciju desetak izabranih vina mogli kušati, ali i čuti poneki dobar savjet od samog Vlade Krauthakera u kušaonici uz naravno malo slavonskih suhomesnatih delicija i sireva.

 Kako je prošao i termin za njihovo 13. Županijsko ocjenjivanje vina, upravo uz savjet Vlade Krauthakera, nisu prekinuli tradiciju, pa će se ono ipak održati i ove godine, no u drugom terminu, 8. srpnja. Tako tradicija nije prekinuta, a na svoje će doći i brojni vinari koji su željni natjecanja, jer mnoga su prošla u korona krizi, pa tako i poznato ocjenjivanje graševina u kutjevačkom Svijetu graševine.

IMG 2d83255167018c8e025ed9f1cabfbf13 V

 

Predsjednik udruge Vino-kap Ferdinad Novak, iako također sa korona zakašnjenjem, pozvao je i sve one koji su pomogli da ponovno prohoda, nakon vrlo teškog i kompliciranog loma noge. Svi znamo za njegovo gotovo dvogodišnje hodanje na štakama i vrlo dug oporavak i rehabilitaciju. Stoga su na druženju bili i liječnici iz Zagreba, Slav. Broda i Požege, koji su pokazali svoje znanje i umješnost u Ferdinom lomu noge, i osposobili ga za daljnji život. Svi oni su kasnije postali i članovi Udruge Vino-kap.

Uz brojne članove ovom druženju su nazočili i vinari s Krka, Bjelovara, Đurđevca, koji prisno surađuju s kaptolačkom udrugom i redovno se natječu sa svojim vinima. Naravno da se nastavak druženja održao u Vinskom podrumu Vino-kap u Kaptolu uz birane specijalitete i vruću janjetinu. Udruzi Vino-kap podršku daje općina Kaptol i osobno načelnik Mile Pavičić, koji i sam uvijek nazoči i pomaže u manifestacijama i događanjima. U podrumu se pridružio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je također prijatelj Udruge Vino.kap iz Kaptola.IMG 07d6e9a8ee15206155bbd651dc28240f V