Srijeda, 10 Lipanj 2020 09:08

Vikend izlet Sokolića

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

VELIKA - Prošli vikend u PD „Lapjak“ organiziran je trodnevni izlet prve Male planinarske škole Sokolići HPD-a „Sokolovac“ Požega.

Trideset i jedan mladi planinar uputio se na svoj prvi planinarski vikend-izlet. Na ulazu u dom dočekao ih je domaćin Darko Majski, član HPD-a „Sokolovac“ Požega.

-Na programu MPŠ imamo i speleologiju. Nakon smještaja i večere u domu nam se pridružuje Kristijan Hmura i njegovih sedam prijatelja speleologa speleološkog odsjeka HPD „Željezničar“ iz Zagreba – istaknuo je Voditelj Male planinarske škole,

Ratimir Čajka.

 Životopisna predavanja i pokus nastajanja špilja Sokoliće drži znatiželjnima do samog kraja predavanja.

U subotu ustajanje u sedam i kreće se sa speleo aktivnostima.

- Stavljamo kacige sa lampom (karabitnom ili baterijskom), bušimo rupe u stijeni, postavljamo držače za užad (spitove), postavljamo užad i krećemo sa samostalnim penjanjem i spuštanjem po užetu uz pomoć spravica namijenjenih za kretanje po špiljama – dodaje Čajka.

Nakon ručka odlaze na planinarenje do Jankovca u obilazak špilje Maksimova pećina. Devet Sokolića željnih brzog hoda odlazi napred i uz Silvijino vodstvo brzinski-uzjapureni, ali neporaženi prevaljuje put do doma. Poslije večere kreće druženje, tulum u pidžamama, muzika, igre skrivača oko doma (lijepo je vidjeti kada su djeca baš djeca).

  

-U nedjelju se rastajemo od, sada možemo reći, naših prijatelja speleologa i odlazimo na ono zbog čega i jesmo tu-planinarski izlet.

Lapjak-Toplička glava-Kaniška glava...

Putem skupljamo vrganje i nakon tri i pol sata smo na PK Trišnjica. Ložimo vatru, pravimo ražnjeve, pečemo, roštiljamo, špricamo se, preskačemo potok, presvlačimo se...- ističe Čajka.

 U veselju, dva sata brzo prođe i vrijeme je za krenuti prema domu gdje nas čekaju roditelji. “Kako je brzo prošlo”- kažu Sokolići.

Nakon dugo vremena u PD „Lapjak“ odzvanjao je dječji smijeh.