Petak, 15 Svibanj 2020 11:12

Požeška bolnica uz Osijek jedina u Slavoniji radi analizu korona virusa Covid 19 već za 4 sata

Ocijeni sadržaj
(28 glasova)

POŽEGA - Dugo se čekalo u početku na rezultate testiranja na korona virus Covid 19 jer nije bilo puno uređaja, a i bili su smješteni samo u većim centrima pa se moralo čekati i na transport uzoraka. Jučer je i Opća županijska bolnica Požega, investicijom većom od 265 tisuća kuna, nabavila najmoderniji uređaj za analizu korona virusa Covid 19, ali i izoliranje ostalih virusa. To je najsofisticiraniji uređaj mikrobiološke dijagnostike u Hrvatskoj i takav uređaj ima Klinika Fran Mihaljević u Zagrebu. Nakon uzimanja uzoraka iz nosa i ždrijela testiranog kandidata rezultati su mogući već za 4 sata, što je značajno ubrzalo ovaj postupak, ali i omogućilo brzo djelovanje epidemiologa u slučaju pozitivnog rezultata. Odmah se mogu saznati njegovi kontakti, izvršiti testiranje i spriječiti širenje dalje zaraze. Za to nam je do sada trebalo i više od 24 sata.

Analize radi doktorica Sabina Cviljević, mikrobiolog, voditeljica Mikrobiološkog laboratorija u OŽB Požega. - Uz sve uređaje do sada koje imamo, jučer smo dobili i PCR uređaj sa kojim radimo utvrđivanje korone virusa. Iz brisa detektiramo virus korone. Mi predviđamo da dnevno radimo 20 uzoraka, a možemo raditi do 40 uzoraka. Najbitnije je ovdje da mi nakon dobivanja i obrade briseva počinjemo sa izolacijom virusa korone i rezultate možemo dobiti već nakon 4 sata. Dugotrajna je i vrlo osjetljiva obrada uzoraka. Virus moramo izolirati u uzorku i detektiramo virus. Ako nema virusa onda uzorak proglašavamo negativnim, a ako ga izoliramo uzorak proglašavamo pozitivnim. Liječnik koji je uputio uzorke na testiranje nalaz odmah nakon naše analize vidi na svom računalu. To je za sada veliki napredak u testiranju i analizi jer se dobiva puno više vremena za reagiranje i poduzimanje mjera infektologa, epidemiologa i drugog medicinskog osoblja ukoliko je nalaz pozitivan. Nakon dugih godina učenja i specijalizacije, morali smo prije dolaska uređaja ići i na dodatno educiranje za rad. Ovo je za nas i našu županiju znači puno i u nekim slučajevima može na spasiti od daljeg širenja virusa.

 - Odlučili smo se za nabavku ovog uređaja koji košta oko 165 tisuća kuna, ali uz potrebne centrifuge, reagense i ostalu opremu koja još košta oko 100 tisuća kuna. Nama su dosta daleko svi ovi centri koji su radili analize, pa smo se odlučili ovaj postupak znatno ubrzati i ostaviti drugim službama dosta vremena za djelovanje. Na uređaju će se moći analizirati i svi drugi opstali virusi - istakao je ravnatelj OŽB, prof. dr. sc. Željko Glavić.

Nakon nabavke ovog uređaja moći će se analizirati i HPV humani papiloma virus, razne spolno prenosive bolesti, ali i pružiti usluga brze analize i bolnicama i domovima zdravlja iz susjednih gradova koji to nemaju, od Pakraca, Nove Gradiške, Slav. Broda.