Srijeda, 23 Siječanj 2013 18:51

Orezivanje u vinogradu obitelji Markota

Ocijeni sadržaj
(23 glasova)

NA PLETERNIČKOM VINOGORJU VINCELOVO OBILJEŽENO PO 6. PUTA NA STARCU  -

 

PLETERNICA – Običaj obilježavanja prvih radova u vinogradu, simboličnog orezivanja prvih trsova loze, blagoslov vinogradu i zazivanje sv. Vinka za dobrim urodom vratio se i na pleterničko vinogorje posljednjih nekoliko godina, te postaje i turistička atrakcija. Najveća fešta 6. po redu svakako je ona u vinogradima obitelji Markota koji na dvije lokacije, na Starcu iznad Pleternice i Klikunu imaju 36 ha pod lozom.

IMG 0044– Ovo je jedan od najznačajnijih vinogradarskih običaja, pogotovo ovdje u Slavoniji. Tu je svakako i Martinje a mi smo uveli još jedan običaj početkom 6. mjeseca, Dani cvatnje graševine i ruža. Kada smo ušli u ovaj posao imali smo cilj vratiti djecu nakon školovanja, jer oni uglavnom ostaju u velikim centrima napuštajući Slavoniju. Htjeli smo da ostanu živjeti na ovim prostorima, da koriste ove komparativne prednosti kraja u kojem živimo, ovo podneblje i tradiciju ovog kraja. Zbog toga smo ponosni na sve što smo do sada postigli, jer treba puno truda da se to ekonomski isplati. Mi smo već sada prisutni značajnije u zagrebačkim vinotekama i restoranima, ali nismo imali količine pa smo lagano ulazili na tržište. Prvi rezultati su dobri i očekujemo napredak, zadržavajući kvalitetu jer tržište je danas prebukirano – kaže Marinko Markota, koji je u cijelom poslu od izbora lokacija, pripreme tla odabiru sadnica i sadnji vinograda koristio struku i mišljenja stručnjaka. - Plodovi dolaze i sa natjecanja jer smo u više navrata dobili dobre ocjene na vinskim natjecanjima. Koristimo se i konzultantima jer želimo i drugo mišljenje o kvaliteti vina, što našim mladim stručnjacima koji se brinu za vinograde i vino pomaže da napreduju – ističe Markota.

 

IMG 0101Blagoslov vinograda obavio je Ivan Certić, kapelan pleterničke župe, a vincelovski kumovi su bili Dario Šimić, poznati nogometaš i hrvatski reprezentativac i Krešimir Deduš, značajni kupac vina iz zagrebačke tvrtke LKD. Prve trsove orezao je Marko Markota i dobro zalio vinom prošlogodišnje berbe.

 

Kao gosti po drugi puta na obilježavanju Vincelova bili su vlasnici nekoliko restorana iz Istre, pobliže iz Umaga, Funtane i Vrsara. – Mi se također uz ugostiteljstvo bavimo i vinom, ali smo se podijelili i svatko proizvodi jednu sortu vina. Ova vaša kvalitetna vina nam također pomažu i ušla su u našu ponudu - kaže Arduino Popović vlasnik restorana i apartmana Rotonda.

 

IMG 0096Paolo Šverko iz restorana Pančita žali što u njihovom kraju nema takovih običaja. – Lani sam bio prvi puta i oduševilo me to gostoprimstvo i taj običaj. To se kod nas izgubilo, jer se samo trči za novcem i izgubili su se stari običaji. Morat ćemo to među vinogradarima ponovno potaći. Vi ovdje imate tradiciju i svi ju prihvaćaju i potiču.

Pleternički vinogradari a nadasve ljubitelji vinske kapljice uzvratni susret i posjet Istri dogovorili su za rujan mjesec, kada će konačno svoje žene uvjeriti da oni u pleterničkim vinogradima nisu bili pijani nego da su se stvarno vozili u autobusu iz filma u kojem se loži peć na drva. A da je sa njima bio i Bebek iz Bijelog dugmeta, moći će im dokazati samo slike sa našeg web portala. Mi svjedočimo da su bili samom dobri degustatori graševine, a za uzvratni susret oni pripremaju istarsku malvaziju za degustaciju.  

Imaju oni svoju verziju priče o nastanku slavonskog kulena. Bilo je to davno kada je Istrijan oženio Slavonku i došao živjeti u Slavoniju. Napravio je jednu vrstu kobasice koju su tada nazvali slavonski kulen. Malo tko je od prisutnih pleterničana povjerovao u tu priču.

 

Vincelovo su uveličali članovi Građanske straže Požega uz pucnje iz topa, a uz veselu tamburašku glazbu TS Zlatna dolina i vincelovski ražanj uz vatru društvo se zabavljalo dugo u noć.

----------------------------------------------------------------------------

Kako je boravak prošle godine istarskih ugostitelja prošao uz nekoliko anegdota, kada im ni vlastite supruge nisu vjerovale da se voze u autobusu u kojem se loži peć na drva i to još s Bebekom iz Bijelog dugmeta, nego su ih proglasile da se već od jutra pijani, ni ove godine nije bilo bez iznenađenja.

Najviše ih je iznenadilo kada su u kafiću u centru Pleternice za jednu kavu dobili račun od jedne kune. Nisu mogli vjerovati pa su naručili još tri kave i sok i ponovno iznenađenje, 3 kave koštaju 3 kune. Ponovno im to nisu vjerovale niti njihove supruge, smatrajući da su se valjda opet napili. No kada su za cijeli kafić naručili po kavu vidjeli su da je to stvarnost. Kavu u Pleternici možeš popiti za 1 kunu, to im je bilo nevjerojatno.IMG 0100