Srijeda, 13 Svibanj 2020 09:00

Završena energetska obnova objekta Društveno vatrogasnog doma u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

Nedavno je završen još jedanprojekt energetske obnove s područja općine Velika, pod nazivom „Energetska obnova objekta Društveno vatrogasnog doma u Velikoj(KK.04.2.1.04.0161)“. Projekt je financiran u sklopu Poziva „KK.04.2.1.04 - Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Projektom energetske obnove obuhvaćena su radovi na povećanju toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, toplinske zaštite vanjskoga zida, poda prema negrijanom prostoru, zamijenjena je vanjska stolarija te je ugrađen novi visokoučinkoviti sustav grijanja.Uz građevinsko-obrtničke i strojarskeradove su sufinancirane aktivnosti izrade glavnog projekta energetske obnove (i pripadajućih elaborata), stručnog nadzora građenja, koordinatora zaštite na radu, provedbe energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.

Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije iznosu od 37,40% te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 54,42% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je prešla iz energetskog razreda F u D.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.225.655,95 kn,od čega bespovratna sredstva iznose 1.346.577,93 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak iznosa je preuzela općina Velika, ali se zahvaljujući Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske, koji je raspisao Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2019. godinu, udio financiranja općine značajno smanjio. Naime, općina se uspješno prijavila na navedeni poziv čime je osigurano do 351.630,00 kn za vlastiti udio financiranja.

dvd velika