Četvrtak, 23 Travanj 2020 10:58

Obilježava se 21 godina od osnutka Parka prirode Papuk

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

Park prirode Papuk, prvi hrvatski geopark, slavi svoj dvadesetprvi rođendan. Iako će zbog izvanrednih okolnosti slavlje proteći bez uzvanika i posjetitelja, hrabro gledajući u bolje sutra nastavljaju se aktivnosti koje  ovaj prirodni dragulj smještaju u najpoželjniju slavonsku destinaciju.

Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio je Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk 23. travnja 1999. godine zbog iznimne geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturno- povijesne baštine.

Papuk se prostire na površini od 336 km2, a nalazi se administrativno na području dviju županija, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske.

Čak 96% područja  parka prekriveno je šumom, a  unutar parka prirode nalaze se brojna područja koja imaju veći stupanj zaštićenosti nego ostali dijelovi parka. Status posebno zaštićenih područja dobili su zbog svojih neuobičajenih značajki koje ih manifestiraju kao jedinstvene u području, regiji, zemlji ili čak i šire.

U samom srcu Papuka, na 475 m nadmorske visine, smjestio se biser slavonskog gorja – Jankovac.

Ta gorska dolina puna svježine i romantike oduvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom.

Svako godišnje doba na Jankovcu priča svoju priču bojama, zvukovima, šumom slapa, mirisima, tišinom… životom. U čarobnom zelenilu šume postoji biser s dva jezera. U svakom kutku bujne vegetacije krije se dom mnogobrojnih vrsta ptica, leptira i divljači.

Spomenik prirode Rupnica je još 1948. godine proglašena prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj. Njegov geološki značaj je u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti stupastog lučenja vulkanskih stijena. Stupovi su nastali kao posljedica stvaranja pukotinskih sustava pri hlađenju magme na prolazu prema površini Zemlje.

Područje Parka prirode predstavlja geološki najraznolikije područje u ovom dijelu Republike Hrvatske. Slijedom europskih i svjetskih inicijativa u zaštiti vrijedne geološke baštine stvorene su asocijacije kao što su: Europska mreža geoparkova (EGN), te Svjetska mreža geoparkova (GGN). Park prirode Papuk postao je članom navedenih asocijacija 2007. godine, kao prvi geopark iz Hrvatske.

Proteklu godinu pamtit će kao rekordnu po broju posjetitelja.  Područje Parka prirode Papuk posjetilo je preko 50 000 posjetitelja.  Ovim brojkama uvelike je doprinio projekt „Geopriče UNESCO geoparka“  kojim se ulaže preko 90 milijuna kuna u turističku infrastrukturu Parka prirode Papuk.

Projekt “Geopriče UNESCO geoparka” Parka prirode Papuk osvojio je nagradu u kategoriji “ODRŽIVI TURIZAM” u sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma.

Prepoznavanje i nagrađivanje projekta “Geopriče UNESCO geoparka” od strane Hrvatske turističke zajednice ujedno je i najbolji motiv Parku prirode Papuk za koračanje k cilju upisivanja Slavonije na kartu nezaobilaznih destinacija Hrvatske i šire.

- Situacija zbog virusa COVID-19 ove godine ne omogućava nam obilježavanje obljetnice osnutka Parka na način kako priliči jednom prirodnom, kulturnom i geološkom gigantu poput Papuka. Naravno mislimo ovdje i na posjetitelje kojima se želimo što prije odužiti na razumijevanju u ovim okolnostima, a jednako tako i zahvaliti na podršci sve ove godine. Stoga se nadamo da ćemo što prije otvoriti vrata našeg Papuka – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

U nadi da ćemo se što prije opet sresti na Papuku, želimo sretan 21. rođendan našem Parku prirode Papuk!