Utorak, 31 Ožujak 2020 13:03

Hitne mjere za spašavanje poljoprivredne proizvodnje te mjere za očuvanje i povećanje proizvodnje nakon krize sa korona virusom

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

 UDRUGA OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA HRVATSKE "ŽIVOT"  -

Udruga Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" sastavila je popis Hitnih mjera  za spašavanje poljoprivredne proizvodnje te mjere za očuvanje i povećanje proizvodnje nakon krize sa korona virusom. Osim ovih mjera zahtijevaju što hitnije definiranje strateških odrednica razvoja poljoprivrede u RH s glavnim ciljem, a to je prehrambena neovisnost i razvoj ekonomski, ekološki i socijalno održivih proizvodnih sustava temeljenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

  1. HITNO OTVARANJE TRŽNICA ZA PRIMARNE PROIZVOĐAČE

Općine i gradovi trebaju uložiti i osigurati rad tržnice na sličan način kao što rade trgovine. Za tu svrhu trebaju ograditi tržnice tako da je ulaz u tržnicu na jednom ili maksimalno dva mjesta gdje trebaju osigurati nadzor ulaza i dezinfekciju. Trebaju osigurati prodajna mjesta samo za primarne proizvođače bez trgovaca i tako smanjiti broj prodajnih mjesta. Prodajna mjesta treba organizirati tako da se prodaje samo u svakom drugom redu, ako je broj primarnih proizvođača veći od broja prodajnih mjesta, kada se ukine svaki drugi red za prodaju, treba organizirati prodaju po principu par-nepar tj. tako da se broj prodavača raspodjeli u dvije grupe koje bi se izmjenjivale. Na taj način bi se zadovoljile sve sigurnosne mjere a omogućilo prelazno razdoblje i barem minimalnu prodaju svojih proizvoda OPG-ima koji ovise o prodaji na tržnici.

  1. ISPLATITI POMOĆ OPG-ima ZBOG ZATVORENIH TRŽNICA

Pomoć OPG-ima koji zbog zaštite za suzbijanje epidemije korona virusom nisu mogli prodavati na tržnici sa iznosom od 3.250,00 Kn mjesečno po svakom zaposlenom.

  1. ISPLATA POTPORA U PUNOM IZNOSU

Pomoć poljoprivrednim proizvođačima kroz ispunjavanje njihovih zagarantiranih prava, a to je isplata poticaja u punom iznosu najkasnije do 15. travnja 2020. godine.

  1. HITNA OBRADA SVIH PRIJAVA NA NATJEČAJE RURALNOG RAZVOJA

Ubrzati odobravanje projekata iz mjera ruralnog razvoja i hitno raspisati sve preostale natječaje iz mjera ruralnog razvoja za ovo programsko razdoblje te ih usmjeriti prema mikro i malim poljoprivrednicima. Također smanjiti kompliciranost natječaja i administraciju, a povećati suradnju Agencije i poljoprivrednika u realizaciji projekata bez nepotrebnih i pre rigoroznih akcija od strane Agencije.

  1. NEOBRAĐENO ZEMLJIŠTE

Hitno staviti u funkciju sve poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, korištenju kod Hrvatskih šuma i privatno zemljište. Uvesti porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište.

  1. KREDITNE LINIJE

Osiguranje brzih kreditnih linija kamatnom stopom do 1% kako bi se iz financirala nadolazeća proljetna sjetva, kreditiranje mjera ruralnog razvoja i osigurala obrtna sredstva. Banke bi trebale davati iste uvjete kao što daju poljoprivrednicima iz svojih matičnih država. Po potrebi ekipirati HBOR, ukoliko banke ne žele kreditirati poljoprivredu po povoljnijim uvjetima, kako bi HBOR preuzeo kreditiranje ali ne kao do sada uglavnom podobnima.

  1. POSTOJEĆI KREDITI

Reprogramiranje i zamrzavanje otplate kredita do završetka krize. Nove rate dolaze za dva dana a nismo vidjeli nikakvu potporu banaka, vjerojatno čekaju da naplate dospjele rate, osim deklarativne.

  1. DRŽAVNO ZEMLJIŠTE

Oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu.

  1. POREZI, DOPRINOSI, KOMUNALNE NAKNADE

Oslobađanje plaćanja do završetka krize, te smanjenje istih dugoročno.

  1. ENERGENTI I CESTARINE

Smanjenje cijena osnovnih energenata neophodnih za poljoprivrednu proizvodnju, gospodarstvo i građane (električna energija, plin...) te smanjenje cijena autocesta jer naši poljoprivrednici plaćaju troškove autocesta i do 500 puta više nego austrijski, slovenski, mađarski i drugi poljoprivrednici. Povećanje kvota plavog dizela po poljoprivrednom gospodarstvu i snižavanje cijene istog.

  1. POLJOPRIVREDNICI U IZOLACIJI

Preuzimanja plaćanja obveza za članove i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji moraju boraviti u samoizolaciji uslijed sumnje na infekciju korona virusom. Također općine moraju osigurati iz javnih radova djelatnike koji će zamijeniti poljoprivrednike koji su u izolaciji ili zaraženi Korona virusom.