Četvrtak, 13 Veljača 2020 10:13

Vatrogasne snage Vatrogasna zajednica PSŽ sudjelovale na ukupno 594 intervencije

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Vatrogasne snage Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije u protekloj 2019. godini bile su vrlo aktivne i sudjelovale su u ukupno 594 intervencije. Nisu to bila samo djelovanja na požarima, kojih je ukupno bilo 195, nego značajno više, a kojih se povećava iz godine u godinu su tehničke intervencije i intervencije na cestama u prometnim nesrećama, kojih je prošle godine bilo 365. Vatrogasci bilježe i 4 akcidenta, te još 30-tak drugih intervencija, pa i prijevoz vode u slučaju potreba stanovništva.
U tim aktivnostima ukupno je sudjelovalo 769 vatrogasnih vozila raznih namjena a na intervencije je izašlo ukupno 2.438 vatrogasaca. U svim intervencijama na kojima su bili angažirani vatrogasci županije bilježimo i 8 poginulih osoba u nesrećama, 16 ozlijeđenih osoba i gotovo 95 hektara opožarenih površina.
- Jedna od vidljivijih promjena u podacima o broju intervencija zadnjih godina je tendencija porasta broja tehničkih intervencija u odnosu na broj intervencija požara, što je jedan od pokazatelja porasta protupožarne kulture, jer u razvijenim europskim zemljama je broj tehničkih intervencija (u prometu, u stambenim objektima i dr.) između 80% i 90%, a tek 20% do 30% intervencija požara, na što će u narednom razdoblju sigurno utjecati klimatske promjene zbog globalnog zagrijavanja i velikog porasta požara otvorenog prostora i šumskih požara u svijetu i kod nas, kao i sve većeg angažiranja vatrogasaca u uklanjanju gnijezda stršljena, mada im to nije primarna niti sekundarna zadaća, jer nitko drugi ne rješava isti problem, pa su vatrogasci preuzeli i tu zahtjevnu, često i opasnu ulogu ili druge krajnosti s kojom se vatrogasci sve više susreću, a to su sve češće poplave i veliko učešće vatrogasaca kao stručne i organizirane službe koja se aktivno uključila u saniranju istih - ističe predsjednik VZŽ Željko Petrović koji dodaje da će se svi ovi podatci i izvješća koristiti u izradi daljnjih planova preventivnih aktivnosti, osposobljavanja operativnih vatrogasaca za pojedina zvanja, klase i specijalnosti te nabavku potrebite osobne, zaštitne i skupne opreme (vozila dr.), a u cilju što učinkovitijeg djelovanja u svim civilizacijskim ugrozama.
Ova izvješća i statističke podatke izradio izradio je Josip Svoboda, glavni operater i trening trener VZ PSŽ za osposobljavanje operatera i zapovjednika u DVD i JVP za rad na računalnoj operaciji UVI (upravljanje vatrogasnim intervencijama HVZ). Svi podatci analizirat će se i razmatrati problematika u Središnjem državnom uredu za vatrogastvo, HVZ-u i Stožerima civilne zaštite od županija do državnog nivoa.

statistika vatrogasnih intervencija VPSŽ 2019