Banner 750x94 Mali istraživaci

Tip 1 Baner

Breadcrumbs

Četvrtak, 13 Veljača 2020 09:24

Dijete u središtu (sukoba): Znanost, teorija, klinička praksa

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB POŽEGA ORGANIZATOR DVODNEVNE EDUKACIJE -

POŽEGA - Centar za socijalnu skrb Požega, Odjel za djecu, mlade i obitelj, domaćin je dvodnevne edukacije za djelatnike Centara socijalne skrbi iz Valpova, Nove Gradiške, Našica, Pakraca, Slav. Broda i Požege. Edukaciju iz područja konfliktnog roditeljstva pod nazivom "Dijete u središtu (sukoba): Znanost, teorija, klinička praksa vodila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

- Edukacija je primarno namijenjena socijalnim radnicima i psiholozima centara za socijalnu skrb koji se u svom svakodnevnom radu susreću sa ovim problemom kao i stručnim suradnicima psiholozima osnovnih škola i dječjih vrtića s kojima centri za socijalnu skrb surađuju. Edukacija se održava u Domu za starije i nemoćne u Požegi - istakao je ravnatelj požeškog Centra za socijalnu skrb Vjekoslav Potočanac.IMG 9259

- Što se tiče položaja djece u obiteljima visoko konfliktnih razvoda, na žalost to je još tema o kojoj nemamo dovoljno informacija, niti ujednačenu praksu. To je tema u kojoj ne prepoznajemo zlostavljano dijete i tu djecu na žalost mi kao struka ne zaštićujemo. Ne može štititi psiholog u socijalnoj skrbi, ne može psiholog niti psihijatar u zdravstvu ako nemamo suradnju pravosuđa. One najteže slučajeve prepuštamo vremenu a vrijeme u takvim situacijama je djetetu neprijatelj. Ako dijete koje ima 7 ili 8 godina živi 3 ili 4 godine u visoko konfliktnom razvodu, ono živi u ratnoj zoni skoro pola svog života. To su predmeti koji bi trebali biti žurni, to su situacije u kojima bi socijalni radnici, sociolozi, psiholozi, stručnjaci za mentalno zdravlje, nastavnici, učitelji trebali prepoznati da dijete pati. Oni bi trebali na neki način prisiliti roditelje na emocionalno ne zlostavljaju svoju djecu. Na ovoj edukaciji izmijenit ćemo iskustva, probati ujednačiti praksu, a evo najavljujem i veliku, 3. Europsku konferenciju u Zagrebu upravo na ovu temu kojoj je domaćin Poliknika za zaštitu djece grada Zagreba. Dovest ćemo velike europske stručnjake, pa će hrvatsko pravosuđe, zdravstvo i školstvo moći puno naučiti - istakla je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Ona se 30 godina svoje karijere bavi djecom kao dječji psiholog u Klinici za dječje bolesti Zagreb, često se susretala sa zlostavljanom i zanemarivanom djecom koja nisu imala potrebnu zaštitu odraslih. Ona je među prvima u Hrvatskoj, još 90' godina prepoznala ovu problematiku te joj posvetila svoj daljnji rad. Osnivačica je savjetodavne linije za zlostavljanu i zanemarenu djecu "Hrabri telefon" te inicijator osnivanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koja je od strane Vijeća Europe prepoznata kao model dobre prakse i tako predstavljena i u UN.