Ponedjeljak, 10 Veljača 2020 11:02

Tradicionalnom“naVLAKušom“ pohod Požeškom gorom od Pleternice do Požege

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Na jučerašnjem izletu službenog naziva "Požeškom gorom od Pleternice do Požege" i neslužbenih naziva "Malo cugom više cipelcugom", "Vlak u brijegu", "Od kolodvora do kolodvora", "naVLAKuša", okupio se lijep broj od čak 61 planinara i ljubitelja prirode. Uz članove HPD-a „Sokolovac“ Požega na izletu su bili i članovi HPD-a „Vidim“ Kutjevo i HPD-a „Gojzerica“ Požega. O nedjeljnoj „naVLAKuši“ priču je ispričao predsjednik „Sokolovca“ Predrag Livak.

- Poziv upućen i članovima drugih planinarskih društava i našim sugrađanima pokazao se kao pun pogodak jer se na izletu pojavilo i 20-ak sugrađana od kojih je bilo devetero mladih planinara, a što nam govori da na naše zanimljive izlete i dalje trebamo pozivati članove drugih planinarskih društava i sugrađane.

Iako je na željeznički kolodvor prema najavi zbog pravovremene kupnje karata trebalo doći u 8.45 sati nestrpljivi planinari pojavili su se već u 8.30.
Djelatnik HŽ-a nam je rekao kako nedjeljom ujutro dugo nije prodao 61 kartu do Pleternice.

Vesela ekipa uz tri pridružene planinarke – kućne ljubimice (Bobica, Emily i Bella) kreće vlakom od Požege do Pleternice. Mnogi se duuugo nisu vozili vlakom i koriste to za fotografiranje za uspomenu, a vožnja vlakom od Požege do Pleternice je sigurno bila posebno iskustvo i najuzbudljiviji dio ove male avanture. Kako u vagonima nije baš bilo mjesta za hodanje i šetanje do Pleternice su se najviše našetale „pljoske“… : )

Nakon dolaska u Pleternicu i šetnje od pola sata dolazimo kod našeg domaćina Jure Vidakušića, predsjednika Zavičajnog društva Rama, koji je sa svojom suprugom i članovima njihove udruge za planinare pripremio slavonske i ramske delicije uz nezaobilazno kuhano vino i topli čaj. Nakon okrjepe i pjesma na guslama o odlasku Ramaca iz Rame koju nam je otpjevao naš domaćin, odlazimo put Požeške gore.

Uskoro dolazimo do utvrde Viškovački grad gdje su o planinarskoj obilaznici „Pet utvrda Požeške gore“ i o ostalim utvrdama našeg kraja nekoliko rečenica rekli Damir Matoković i Predrag Livak.

Poznatim stazama nastavljamo dalje uz kratke pauze, a na najvećoj pauzi za okrjepu i odmor neki se nisu odmarali. Kako smo uveli praksu da se početkom godine na izletima na kojima je naša Sandra mogu uplatiti članarine i ostalo, na ovom izletu uplaćene su 3 članarine, podijeljene su pristupnice za 7 budućih članova, a mogla se kupiti i ulaznica za planinarski maskenbal koji će se održati u planinarskom domu „Lapjak“ u subotu, 22.2.2020.
Pred kraj izleta pred mjestom Komušina članu društva Dragi Tomiću, najstarijem sudioniku izleta, uručena je majica društva povodom njegova 80-og rođendana sa željama da još dugo hoda s nama. Najmlađi sudionik izleta bila je djevojčica od 8 godina.

Svi sudionici izleta za 6 i pol sati prošli su stazu od 20 kilometara bez problema.

Ovaj izlet polagano, ali sigurno ulazi u tradiciju našeg društva, a kako povezuje dva grada i ima svoju povijesno-turističku priču zasigurno ima potencijal za razvoj turizma našeg kraja.