Petak, 07 Veljača 2020 09:08

Narodna nošnja Požeštine - Biškupci

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PREDSTAVLJENA KNJIGA VIŠE KUSTOSICE DUBRAVKE MATOKOVIĆ -

POŽEGA - Izložbena dvorana Gradskog muzeja Požega bila je dupkom puna na predstavljanju, očito zanimljive knjige i teme, „Narodna nošnja Požeštine - Biškupci“, autorice više kustosice Dubravke Matoković. Uz autoricu i predstavljače knjige sudjelovali su u programu predstavljanja i članovi KUD „Šijaci“ iz Biškupaca i GKUD „Požega“. Knjiga će služiti i kao Priručnik o narodnim plesovima i nošnjama Hrvatske u izdanju Hrvatskog sabora kulture kao 32. izdanje o bogatstvu nošnji i plesova Hrvatske.

O knjizi su govorile lektorica Dijana Klarić, prof., Valentina Dačnik iz Hrvatskog sabora kulture, recenziju su napisale muzejska savjetnica Ivančica Ivkanec i muzejska savjetnica Vesna Kolić-Klikić. Knjiga je tiskana u 500 primjeraka a u tiskanju su pomogli Ministarstvo kulture RH, Hrvatski sabor kulture, Požeško-slavonska županija, Grad Požega i KUD „Šijaci“ Biškupci.

Knjiga je nastala na temelju stručnih istraživanja koja su se provodila niz godina u ovom dijelu podpapučke Požeštine. Prije dvije godine izašla je i knjiga o pjesmama i plesovima, te nošnji biškupačkog kraja koju je na osnovu bilješki i istraživanja tada već pokojne voditeljice KUD-a Marije Tomašević izdalo KUD „Šijaci“ Biškupci. Knjiga donosi crteže, fotografije i opise nošnji iz 19. i 20. stoljeća. Crteže krojeva izradile su profesorice Obrtničke škole, tekstilnog odjela, Jelena Grabusin, dipl. ing. i Sanja Šprem, dipl. ing., a knjiga ima sažetak preveden na engleski jezik. Autorici su poželjeli da nastavi sa radom te pripremi i izda ovakvu knjigu za poljadijske, paurijske i graničarske nošnje kojih imamo u Požeštini.

Na izlasku knjige, autorici Dubravki Matoković i članovima KUD-a „Šijaci“ čestitali su viša savjetnica za kulturu Požeško-slavonske županije Ana Pirović, zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha, načelnik općine Velika Vlado Boban i tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelinić.