Utorak, 04 Veljača 2020 09:26

2019. godine lipički vatrogasci su imali najmanji broj intervencija u poslijeratnom razdoblju

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-A LIPIK + 

LIPIK - U prostoru Lovačkog doma HLD „Jelen Lipik“ održana je redovna izvještajna 137. skupština  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipik, kojoj su, osim članova DVD-a, prisustvovali predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović, predstavnici Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, Vatrogasne zajednice Požeštine, Službe civilne zaštite Požega, JVP Požega, JVP Daruvar, JVP Kutina te DVD-ova iz Kutjeva, Velike, Kaptola, Jakšića, Brestovca, Požege, Lipovljana, Novske, Okučana, Donjeg Varoša, Orahovice, Omanovca, Velikog Banovca, Donje Obriježi, Filipovca, Pakraca, Dobrovca, Gaja, Brekinske, Poljane, Antunovca i Marinog Sela, kao i drugi uvaženi gosti.

Predsjednik DVD-a Lipik Silvestar Zanetti otvorio je skupštinu, pozdravivši pri tome sve uvažene goste i članove, a zatim je predložio radna tijela skupštine što su članovi i usvojili.

Nakon toga, tajnik DVD-a Lipik Ivica Osmak podnio je izvješće o radu za proteklu godinu.

Tako je navedeno kako DVD Lipik broji 152 člana, od čega su 23 operativna, 32 izvršna, 4 pričuvna, 3 počasna te 2 vatrogasna veterana. Također imaju 34 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži te 54 pomažućih članova. „U protekloj godini u DVD Lipik je upisano dvoje novih članova, a iz članstva je ispisano četvero članova.", naglasio je tajnik DVD-a. Napomenuto je kako su lipički vatrogasci redovito održavali sastanke upravnog odbora i zapovjedništva te su intenzivno radili na preventivnim aktivnostima zaštite od požara, obukama, redovitim vježbama te pripremama za intervencije svih vrsta kojih srećom nije bilo puno. Isto tako, radili su i na održavanju objekta DVD-a Lipik, a ulagali su i u novu vatrogasnu opremu. Ove godine planiraju završiti postavljanje novih vrata na garaži vatrogasnog spremišta.

Prošle su godine dobili potopnu električnu pumpu od ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, tlačne cijevi od veleposlanstva SAD-a te namještaj za urede DVD-a, rekao je tajnik Osmak te dodao kako su, dijelom i njihovim zalaganjem, vozila i opremu iz Tirola dobila mnoga dobrovoljna vatrogasna društva s područja Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije. „Prošle je godine predano 176 vozilo iz Tirola u Hrvatsku što je definitivno najveći projekt pomoći vatrogastvu u našoj državi.“, istaknuo je Ivica Osmak.

U stalnom su kontaktu i s kolegama iz Tirola, a gospodin Petar Logar svake godine redovito dolazi u Lipik. Kao tehnička podrška sudjelovali su na većini događaja koji se odvijaju na području Lipika, a aktivni su i na području Grada Pakraca gdje surađuju s braniteljskim udrugama.

Grad Lipik im pruža veliku potporu pa je tako ishodovana uporabna dozvola za zgradu vatrogasnog doma gdje je pripremljena projektna dokumentacija za njegovu energetsku obnovu.

U sljedećoj godini nastavit će i dalje raditi na provođenju vatrogasnih aktivnosti, poput rada s mladima i održavanja vatrogasnih vježbi.

Tomislav Stokić, zapovjednik DVD-a Lipik je istaknuo da su izvršni i operativni vatrogasci izlazili na intervencije kad god su bili alarmirani. Tijekom protekle godine izašli su na ukupno 16 intervencija od čega je bilo 7 požara (4 požara na građevinama, 3 požara na otvorenom) te 9 tehničkih intervencija (provaljivanje vrata, curenje zemnog plina, uklanjanje opasne ruševine, spašavanje prilikom trovanja ugljičnim monoksidom, prevrtanje traktora u šumi, ispumpavanje, prometne nesreće) iz čega se vidi da je godina bila relativno mirna s vrlo malo zahtjevnih intervencija, a u poslijeratnoj povijesti lipičkog DVD-a 2019. godina je bila godina s najmanjim brojem intervencija. “Unatoč tome, nismo se opuštali, već smo vježbama stalno održavali svoju interventnu spremnost svjesni da svake sekunde možemo biti angažirani za najzahtjevnije zadatke.“, napomenuo je zapovjednik Stokić te dodao kako imaju problema zbog iseljavanja sugrađana, odnosno članova DVD-a jer su u četiri godine izgubili 22 operativno spremna člana.

Financijsko izvješće je podnio blagajnik Matija Horvat, kazavši da su protekle godine prihodovali 192.633,19 kuna, dok su rashodi iznosili 92.933,47 kuna. U izvješću Nadzornog odbora, koje je podastrto članovima Društva, predsjednik Stjepan Horvat je istaknuo kako je sve bilo regularno te nisu uočeni nikakvi nedostaci.

Nakon što su članovi usvojili sva izvješća, okupljene je u ime Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije pozdravio predsjednik Željko Petrović koji je ovom prigodom pohvalio izuzetno aktivni rad članova DVD-a Lipik koji su pokazali da se mogu nositi sa svim vrstama ugroza, istaknuvši kako je riječ o jednom od najboljih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području naše županije.

Podršku DVD-u Lipik u ime VZ Pakrac - Lipik te DVD-a Pakrac iskazao je i Zlatko Zerdin, a skupštini su se obratili i uputili pozdrave i predstavnici drugih prisutnih vatrogasnih društava.

Na skupštini su podijeljene zahvalnice, spomenice, medalje i diplome za završene tečajeve.

Spomenica 10 godina: Franjo Pihir i Nikolina Egredžija

Brončane vatrogasne medalje: Daliborka Domenicale Kuserbanj, Lovorka Džolić, Peter Grgić, Mario Mijić, Željko Šurkalović i Dario Mijić

Zlatne medalje: Josip Nadaždi, Đuro Takač i Ivica Osmak

Zatraženo i odobreno, ali nije došlo zbog preustrojstva HVZ-a:

Srebrne medalje: Ivan Salač i Vlatka Salač

Zlatne medalje: Mladen Ivezić, Ivic Stokić i Davor Ježabek

Izvor: compas.com.hr

Spomenica za 50 godina: Franjo Ivanović