Utorak, 28 Siječanj 2020 12:27

Obuku za osposobljavanje za operatera na PC računalu završila 21-a mlada nezaposlena osoba

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

AKTIVNOSTI PROJEKTA„LIPA“ LOKALNA INICIJATIVA ZA PODUZETNIČKU AKTIVACIJU - HZZ PODRUČNI URED POŽEGA -

POŽEGA - U dvorani Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Požega održana je svečana dodjela uvjerenja o osposobljavanju polaznicima koji su završili program obrazovanja „operater na PC računalu“. U sklopu projekta LIPA-lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega provedeno je višemjesečno obrazovanje što ga je provodilo Pučko otvoreno učilište OBRIS, a završetak obrazovanja finaliziran je dodjelom uvjerenja za ukupno dvadeset i jednog polaznika.

Uvjerenja su im dodijelile gospođa Jadranka Krmpotić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Obris“ i gospođa Martina Keller, voditeljica projekta LIPA. - HZZ Područni ured Požega već niz godina piše i provodi projekte. U tim projektima nastojimo učiniti intervencije na našem lokalnom tržištu rada za koje smatramo da su korisne, kako nezaposlenima, tako i poslodavcima. U osposobljavanju nezaposlenih za operatere na PC računalu ciljna skupina su nam bile mlade osobe do 29 godina života. Obično se u društvu smatra da mladi znaju raditi na računalu, no ako oni ta znanja nisu stekli kroz dosadašnje školovanje ili samostalno, osjećaju se prilično nesigurni posebno pri traženju posla. Stoga smo odlučili osigurati ovakvu edukaciju baš mladima i imali smo vrlo veliki odaziv. Prijava je bilo više od planiranog broja a partner u projektu je omogućio da svi prijavljeni budu uključeni u edukaciju. Tako danas imamo svečanu dodjelu diploma za 21-og polaznika - istakla je Martina Keller, rukovoditeljica odjela za provođenje projekata u HZZPU Požega

Mladi nezaposleni su zadovoljni znanjem stečenim na ovom 120-satnom obučavanju. Josipa Ereiz iz Trnovca smatra da joj je ova dodatna obuka dobro došla i da je savladava dodatna znanja. Posebno je dobro naučila raditi u Exelu i Power Pointu. Voljela bi pronaći i posao u toj djelatnosti jer je trenutno bez posla.

- Naučio sam neke nove stvari, a završio sam za računalnog tehničara srednju školu i ovo sad mi je dodatna edukacija, za ono što nismo savladali u srednjoj školi. Volio bih raditi nešto iz svoje struke, a volio bih raditi i kao programer - istakao je Zvonimir Pigl iz Jakšića.

- Po struci sam računalni tehničar za strojarstvo a ovo mi je bilo dobro usavršavanje. Volim rad s računalima i ova obuka mi je bila posebno zanimljiva da proširim svoje znanje iz srednje škole. Radio sam više u strojarstvu kao struci a sada sam više nadopunio ostala znanja iz informatike. Volio bih raditi na računalima, programiranje i želim se dalje usavršavati, jer to je zanimanje budućnosti i svi poslovi zapravo traže dobro poznavanje informatike i rada na računalima - rekao je Domagoj Ivanika iz Gornjih Emovaca.

Nakon svečane dodjele, gospodin Ivan Lozančić, direktor tvrtke Gauss d.o.o., održao je predavanje o stanju u IT sektoru, zapošljavanju, mogućnostima obrazovanja i napredovanja u sektoru te izazovima s kojima se moraju nositi, prvenstveno razvoju tehnologije i rastućim zahtjevima tržišta. Podsjetio je sve prisutne na važnost cjeloživotnog obrazovanja, a zahvaljujući Internetu, online radionice i tečajevi te osposobljavanja su dostupnije nego ikad i to besplatno.

Gauss d.o.o. se nalazi među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u središnjoj Europi, a 2016. godine su ostvarili respektabilno 19. mjesto na Deloittovoj ljestvici. Mlada su tehnološka tvrtka koja se bavi razvojem različitih software-a, aplikacija i rješenja prema potrebama klijenata. Preko 70% poslovanja tvrtke ostvareno je u radu s inozemnim tvrtkama.

Polaznike očekuje još i studijski posjet Osijeku i IT tvrtkama kako bi vidjeli primjere dobre prakse u IT sektoru i možda se nastavili dalje obrazovati u tome smjeru.

Ovaj članak isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega.

Projekt LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju sufinancirala je Europska unija u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja faza III.

Nositelj projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega, a partneri u projektu su: Grad Požega, Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., Pučko otvoreno učilište Obris, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije te Veleučilište u Požegi.

hzz lipa