Banner 750x94 bilburger

bilburger

Breadcrumbs

Subota, 18 Siječanj 2020 09:32

Kulturne aktivnosti u osnovnoj školi u Brestovcu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

BRESTOVAC - Učenici osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu u suradnji s Općinom Brestovac sudjelovali su u EU projektu KRUG – KultuRa, Umjetnost i Građani. Program Četiri godišnja doba održan je u organizaciji Udruge Slama, a akademski kipar Nikola Faller, predsjednik Udruge Slama iz Osijeka održao je četiri radionice s učenicima: proljeće – Košnja trave, ljeto – Radionica slame, jesen – Grabljanje lišća, zima – Oblikovanje skulptura od leda. Provedene aktivnosti rezultirale su novim kulturnim događanjima na području Općine Brestovac. Provedbom radionica koordinirala je školska knjižničarka Ivana Rakonić Leskovar uz podršku načelnika Općine Brestovac Zdravka Mandića i ravnatelja OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu Ante Majnarića, te Jadranka Krmpotić koja je u cijelom projektu koordinirala aktivnosti u općini Brestovac.

Ovog tjedna održana je posljednja radionica Skulpture od leda, te je projektna aktivnost u Brestovcu završena prezentacijom i evaluacijom ovog djela projekta. Učenici, oduševljeni materijalom i procesom modeliranja, uživali su u izradi skulptura od leda te izrazili želju za daljnjom suradnjom s akademskim kiparom Nikolom Fallerom, koji ih je oduševio svojom jednostavnošću i posebnim pristupom kiparstvu. Naime, Nikola Faller koristi isključivo prirodne materijale od kojih stvara umjetnička djela i vodi se land artom kao glavnom umjetničkom idejom. Kulturne aktivnosti u Brestovcu odvijale su se na otvorenim prostorima oko školske zgrade, a prezentirani su odlični umjetnički radovi koje su mogli razgledati svi stanovnici, ali i prolaznici.

Projekt KRUG – KultuRa, Umjetnost i Građani traje od 29.10.2018. do 29.4.2020. i namijenjen je članovima i zaposlenicima udruga, umjetničkih organizacija i zaposlenicima javnih ustanova u kulturi, a provodi na lokacijama Grada Zagreba, Brestovca, Splita i Labina.

Tijekom 18 mjeseci održane su razne edukativne radionice, projekcije filmova za slijepe osobe i za osobe s oštećenjem sluha. Provedeni su kulturni i umjetnički programi te razvijen model sudioničkog upravljanja u kulturi i aktivnosti podizanja javne svijesti u lokalnim zajednicama. Cilj projekta je jačanje kapaciteta u području sudioničkog upravljanja, programiranja, financiranja i planiranja u kulturi, a projektne aktivnosti uključuju organizacije iz različitih regija, različitih urbanih i ruralnih sredina koje imaju specifične programske interese i različite kapacitete. To su: Pučko otvoreno učilište Zagreb kao nositelj projekta, te partneri: Pučko otvoreno učilište iz Labina, Centar za kulturu i cjeloživotno učenje Zlatna vrata iz Splita, Udruga Svijet tišine iz Zagreba, Udruga za mlade Alfa Albona iz Labina, Festival Mediteranskog Filma iz Splita i Udruga Slama iz Osijeka.