Petak, 13 Prosinac 2019 11:49

Pučki kalendar izlazi već 28. godina i predstavlja tradiciju požeškog kraja

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PREDSTAVLJEN NOVI POŽEŠKI PUČKI KALENDAR ZA 2020. - 

POŽEGA - Već  28 godina ovaj grad na razmeđu dviju kalendarskih godina ima zanimljivo izdanje „Požeški pučki kalendar“ koji se redovito pojavljuje pred čitateljima, a rado ga čitaju i brojni Požežani koji žive daleko od rodnog kraja. Tako je i ove godine objavljen kalendar za slijedeću 2020. godinu u nakladi Udruge za glazbu i pisanu riječ „Pan press“, a prigodno ga je pred autorima tekstova i uzvanicima predstavio urednik Jelenko Topić i Lidija Gerstman, profesorica hrvatskog jezika u požeškoj Ekonomskoj školi. Kalendar je nizom tekstova na 170 stranica napravio svojevrstan pregled događaja ove 2019. godine, otišao nekim tekstovima i u bližu i dalju prošlost požeškog kraja, a donio ono što pučkim kalendari donose za slijedeću godinu.

Topić se zahvalio svim autorima tekstova i priloga, svima koji su pomogli izlazak ovog izdanja za 2020. godinu, posebno sponzorima koji su financijski pomogli izlazak i ovog izdanja, a najavio je i poziv za suradnju za novi kalendar za 2021. godinu.

- Prvi puta sam se s Požeškim pučkim kalendarom susrela još kao djevojčica. Odrasla sam u slavonskom selu a moji roditelji su držali do „slavonštine“ i zavičajnosti. Uvijek je stajao na jednom počasnom mjestu u našoj kuhinji. U mojoj obitelji čuvali su se i prije izašli, stari Požeški pučki kalendari, a najnoviji je uvijek imao počasno mjesto, na kutnom podestu u našoj kuhinji. Moji su uvijek u kalendaru tražili kad se nešto sije, kada se rade poljoprivredni radovi, kad je koji svetac, a mi djeca smo čitali jer je bio na dohvat ruke. Čitala sam neke tekstove i više puta. Vidim da postoje i tekstovi za sve interesne skupine, od politike, sporta, gospodarstva, poljoprivrede. Posebno su mi dragi tekstovi iz kulture – rekla je Lidija Gerstman,koja Požeški pučki kalendar ocjenjuje kao dokument vremena i kroniku godišnjih zbivanja. Razveselila ju je i fotografija pri kraju kalendara, na kojoj je prepoznala svoga sina, kao člana dramske skupine njegove škole. – A da sam znala, evo prije 28. godina da će i moje dijete biti u Požeškom pučkom kalendaru bila bih svakako sretna, počašćena i ponosna. Hvala što činite našu tradiciju i baštinu.

Predstavljanju su nazočili zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić i županijski vijećnik Požeško-slavonske županije Bruno Horvat.

- Ozbiljno zadovoljstvo mi je biti večeras na promociji još jednog Požeškog pučkog kalendara. To je puno godina, već 28 godina naš Jelenko plovi ovim požeškim stazama, brodi po našoj požeškoj pučini, a njegov Požeški pučki kalendar svake godine učini nas godinu dana starijim. U kalendaru svatko pronađe ponešto za sebe, nađe nešto lijepo, zanimljivo, štivo o kojemu ne moraš previše razmišljati, jednostavno uzmeš kalendar i čitaš. Hvala Jelenko što puno činiš za ovaj grad, jer je i Požeški pučki kalendar dio naše tradicije – istakao je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troga.

Posebne pohvale uredniku na ustrajnosti, Požeškom pučkom kalendaru na dugovječnosti izrazio je Bruno Horvat, vijećnik Županijske skupštine i dugogodišnji prijatelj. On je istakao da bi za sav svoj rad ali posebno i za Požeški pučki kalendar koji izlazi dugi niz godina, Jelenkotrebao biti kandidat za Nagradu za životno djelo Grada Požege.

Promocija je popraćena slavonskom pjesmom u izvođenju mladih tamburaša De Gotho.