Utorak, 03 Prosinac 2019 17:28

Godišnje 300-njak Požežana parkira na mjesta rezervirana za parkiranje osoba s invaliditetom i tako čine prekršaj

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM OBILJEŽILI SKRETANJEM PAŽNJE VOZAČIMA O PARKIRANJU NA MJESTA REZERVIRANA ZA OSOBE S INVALIDITETOM -

POŽEGA - U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, policijski službenici Policijske uprave Požeško-slavonske s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom su u gradu Požegi na Trgu sv. Trojstva proveli preventivno – represivnu akciju TISPOL-ENABLE" usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom. Djelatnici PU požeško-slavonske su sa članovima udruga osoba s invaliditetom obišli ucrtana parkirališna mjesta i označena žutom bojom sa znakom invalida u kolicima, te stavljali vozačima na automobile edukativne i letke upozorenja o pravilnom korištenju označenih parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Tijekom akcije su prioritetno utvrđivali prekršaje nepropisnog parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje osoba s invaliditetom. Osim navedenog obavljali su i provjeru izdanih znakova pristupačnosti na vozilima koji su istakli naljepnicu da vozilo koristi osoba s invaliditetom te nadzirali pridržavanje prometnih propisa svih sudionika u prometu, poglavito onih koji ugrožavaju sigurnost osoba s invaliditetom u prometu.

- Danas obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom pa PU Požeško-slavonska i PP Požega sada već tradicionalno obilježe ovaj dan na način da provode preventivno-represivne aktivnost, usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta osoba s invaliditetom. Akcija se provodi na području cijele EU. Održali smo prije toga i radni sastanak sa svim predstavnicama udruga koje djeluju na području grada Požege. Oni su nam iznijeli problematiku sa kojom se svakodnevno susreću. Ove godine naša PU je u prvih 11 mjeseci procesuirala ukupno 267 prekršaja nepropisnog parkiranja na mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom. u 2018. godini bilježimo 292 takva prekršaja. Kazna za takav prekršaj je 700 kn, a isto takva kazna je predviđena i za one koji zlouporabljuju oznaku pristupačnosti osobe s invaliditetom, te za vozača koji upravlja vozilom s oznakom bez invalidne osobe u automobilu – istakao je policijski službenik Mario Matijević iz PP Požega zadužen za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu.  

- Drago mi je da smo u suradnju s PU ukazati na ovaj problem za parkiranje osoba s invaliditetom. naš grad ima lijep broj mjesta označenih žutom bojom za parkiranje osoba s invaliditetom. Dobro je i što osoba s invaliditetom ne pronađe slobodno žuto mjesto može parkirati i na bijelo označena parkirališna mjesta. To u pravilu je problem jer takva mjesta nemaju dovoljnu širinu da osobe s težim oštećenjima i kolicima ne mogu normalno izaći iz automobila. Često ne mogu invalidne osobe pravilno iskoristiti to svoje mjesto jer je netko tko nema pravo parkirao na to mjesto.Skrenula sam pažnju da se zbog građevinskih radova preko puta Katoličke škole ne može parkirati na 4 mjesta za osobe s invaliditetom jer su ona zauzeta građevinskim radovima, a o tom problemu sam obavijestila i grad Požegu. Zamjenska mjesta nisu predviđena za ova 4 mjesta za osobe s invaliditetom. Ja osobno svaki dan vozim djecu u školu i kao osoba s 100-postotnim tjelesnim oštećenjem ne mogu se niti zaustaviti niti parkirati jer za to trebam veće mjesto - rekla je Jelisavka Jakovljević, predsjednica Udruge s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije.