Srijeda, 13 Studeni 2019 11:40

Ruksak (pun) kulture u požeškoj Osnovnoj školi Dobriša Cesarić

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

Projekt Ruksak (pun) kulture jedinstveni je kulturno-edukativni program na državnoj razini koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao dopunski program potpore kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Program Ruksak (pun) kulture omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Namjera programa je da umjetnost i kultura budu jednako dostupne svoj djeci na području RH. Potpora ide i iz fondova Europske unije. OŠ Dobriša Cesarić na sudjelovanje u programima projekta prijavila je Blanka Đimoti Zima, profesorica hrvatskog jezika i književnosti.75340938 523537781831118 2979378041110659072 n

Vrijednost i potencijal projekta Ruksak (pun) kulture prepoznata je i na natječajima za europske fondove na kojima je ovaj projekt već ostvario potporu za provođenje programa u iznosu od 2 milijuna eura. Ušao je u planove Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u okviru kojeg će se, kroz shemu Garancija za mlade financirati projekt, namijenjenog približavanju kulturnih i umjetničkih sadržaja mladima srednjoškolskog uzrasta, posebno onima koji žive i školuju se u manje razvijenim područjima.

Ruksak (pun) kulture stigao je u OŠ Dobriša Cesarić 7. listopada s radionicom „Upoznajmo makete“. Radionicu su vodili voditelj radionice Gordan Ilenić iz Hrvatskoga kluba ljubitelja uskotračnih željeznica i Janka Fučić predstavnica HŽ Infrastrukture, stručna suradnica Hrvatskog željezničkog muzeja.

U uvodnome, edukativnome dijelu radionice učenici su mogli razgledali željezničku maketu. Postavljali su pitanja i usput iznosili svoje doživljaje prilikom vožnje vlakom. Potom su saznali mnoge podatke o vrstama vlakova, radu kolodvora i njegovih zaposlenika, ali i o tome kako se treba kretati uz prugu i na što treba paziti.
75429418 551084848805483 6094292103188185088 nU školu je stigla i prava željeznička maketa veličine 190 x 95 mm s dvije jureće kompozicije vlaka: teretnim i električnim. Jedan je vlak vukla parna lokomotiva, a drugi električna. Uz vlakove i prugu na maketi su se nalazili tunel, brijeg, kućice, kolodvor, spremišta, ljudi i životinje. Potom je počeo kreativni dio: svaki učenik dobio je pločicu stirodura veličine 30 x 20 mm s pričvršćenim segmentom tračnice. Dobili su upute kako da iz te ploče izrade dioramu. U tu svrhu podijeljene su im šablone od papira za izradu kućica, posip za izradu kolosiječnoga zastora, trave, drveća i žbunja, ljepilo i drugo. Svatko je radio za sebe, no nisu izostali međusobna pomoć i druženje. Dok su izrađivali diorame, rastao je interes i razvijala se mašta. Uz pomoć iskusnoga maketara rješavali su se problemi. Na kraju učenici su svoje uratke mogli ponijeti kući.

Osmišljen kao nacionalni dopunski program podrške kurikulumu u osnovnim i srednjim školama, Ruksak (pun) kulture vezan je uz umjetnost i kulturu, a u hrvatskim ga školama provode stručnjaci (književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici). S obzirom na to da je program Ruksak (pun) kulture dopuna Nacionalnog kurikuluma, predloženi programi i radionice trebaju biti komplementarni redovitim planovima i programima koji se provode u vrtićima i školama. Izlaznom evaluacijom, provedenom s učenicima procjenjivalo se zadovoljstvo sudionika programom i radionicama, ispunjenost očekivanja sudionika, te nova iskustva koja su sudionici stekli u edukativnom programu i radionici. Učenici koji su sudjelovali u evaluaciji pozitivno su ocijenili program Ruksaka (punog) kulture.

- Provođenjem programa želi se omogućiti dostupnost, približavanje umjetnosti i 76960491 460267628029163 1828784906994450432 nkulture djeci i mladima, poduprijeti razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizirati djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Sudjelujući na programu Ruksaka učenici stječu pozitivan pristup svim vrstama umjetnosti i kulture. Namjera je programa da umjetnost i kultura budu jednako dostupne svoj djeci na području Republike Hrvatske. Izuzetno smo ponosni što je i naša škola dio ovog projekta - istaknula je prof. Blanka Đimoti Zima.