Srijeda, 23 Listopad 2019 10:30

Matica Hrvatska ogranak Požega organizirala promociju knjige

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Đuro Mesić: Monografija Golobrdci

POŽEGA – Požeški ogranak Matice hrvatske organizirao je u Velikoj vijećnici županije promociju nove knjige autora Đure Mesića. Ovaj autor već je prije izdao svoje knjige o Golobrdcima, selu iz kojega je potekao. Ovaj puta napravio je jednu sveobuhvatnu knjigu – Monografiju Golobrdci, koja je izašla kao izdanje Matice hrvatske.

Autora i knjigu predstavili su predsjednica MH Ljiljana Marić, prof, djelatnik Arhiva u Požegi Goran Hruška, prof. a o knjizi je govorio i sam autor. Mnoga i puno veća mjesta nemaju svoju monografiju, istakli su predstavljači, a ovako jedno malo selo Golobrdci, poznatiji u narodu po nazivu Parasani, dobilo je svoju monografiju. Monografija na preko 200 stranica donosi sve podatke o selu sa puno fotografija, karata, obiteljskih stabala i tekstova iz povijesti ovog prigradskog naselja grada Požege.

- Ova knjiga je ujedno i matična knjiga samih Golobrdaca, jer su u knjizi obrađena sva prezimena obitelji koji su živjeli i sada žive u Golobrdcima i napravljena obiteljska stabla sa svim poznatim članovima obitelji. Monografija donosi i sve opise i podatke o povijesti Golobrdaca, potkrijepljene s fotografijama i dokumentima – istakao je autor Mesić, koji se zahvalio svima koji su mu pomogli u realizaciji ove monografije, bilo kao pomoć u prikupljanju materijala kojega je sakupljao petnaestak godina, bilo kao pomoć u financiranju izlaska same monografije.