Ponedjeljak, 14 Listopad 2019 10:15

U svom drugom stoljeću ih očekuju projekti razvoja vatrogasnog doma i društva

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

DVD BUK OBILJEŽIO 110 GODIŠNJICU RADA DRUŠTVA - 

BUK –Vatrogasno društvo Buk, nalazi se već u svom drugom stoljeću postojanja i aktivnog rada. Davne 1909. godine u Buku, ali i susjednim selima Resnik i Svilna, prikupilo se dovoljno pametnih i odlučnih ljudi koji su uvidjeli da se samo kroz organizirano društvo mogu boriti protiv vatrene stihije i požara, te su se odlučili osnovati svoje vatrogasno društvo. Radilo je ono dobro na radost i zadovoljstvo svih stanovnika, pa eto doživjelo i 110 godina. Bio je to povod i za organizaciju i proslavu ove velike obljetnice.

Obilježavanje obljetnice počelo je sv. misom koju je predvodio bučki župnik vlč. Slavko Starčević. Nastavljeno je otvaranjem i razgledanjem izložbe likovnih i literarnih radova o vatrogastvu učenika Područne škole „Tomo Perić“ u Buku. Prikazana je i združena taktička vježba gašenja zamišljenog požara u kojoj su sudjelovali operativni vatrogasci DVD Buk, DVD Pleternica i Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije koja je stacionirana u Pleternici.

DVD Buk danas ima 123 člana, od čega je 27 operativnih, 62 pričuvna, te 25 mladeži i vatrogasnog podmlatka, istakao je na Svečanoj sjednici, Vinko Jušić, predsjednik društva. On se osvrnuo i na neke bitne točke u razvoju društva kroz 110 godina postojanja i uvijek aktivnog rada na spašavanju od požara ali i drugih elementarnih nepogoda.

Povodom obilježavanja ovako velike obljetnice DVD Buk nagrađen je darovima i plaketamaVZPožeštine koju je uručio predsjednik Josip Ašenbrener, VZ Požeško-slavonske županije koje je uručio predsjednik Željko Petrović i VZ Hrvatske koje je uručio član predsjedništva Milan Šukler. Rad i društvo u cjelini pohvalila je i čestitala visoku obljetnicu pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je najavila i velike investicije koje očekuju ovo društvo, a to je nadogradnja vatrogasnog vozila i rekonstrukcija uz povećanje energetske učinkovitosti Vatrogasnog doma Buk. Čestitke je uputio i zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović, koji je istakao da županija prati po zakonskim obvezama cijelu vatrogasnu organizaciju, a u posljednje vrijeme zbog boljeg stanja u proračunu Županije i s dodatnim sredstvima za vatrogastvo, a posebno za društva koja obilježavaju i slave obljetnice.

Obljetnice su uvijek prilika da se nagrade i istaknu zaslužni pojedinci, a posebno oni koji su cijeli život utkali u vatrogasno društvo. Tako je Andrija Kuba primio priznanje HVZ za 70 godina staža u vatrogastvu, a Josip Fridl, Ivan Orlić i Vlado Dračko za 50 godina. Priznanje i Status vatrogasnog veterana primili su Ivan Hoborka, Josip Fridl, Đuro Hoborka, Antun Hel, Nikola Hel i Milan Mitrović.

Zlatnu medalju HVZ primili suLuka Hel, Ivan Zečević i Branko Leist. Srebrnu medalju HVZ primili su Josip Mazal, Nikola Fiura, Mario Komadina, Vinko Jušić, Josip Hel, Milan Trčka, Branko Martinović i Franjo Leist.

Za 40 godina rada u društvu Vatrogasne spomenice dobili su Valentin Bognar, Mario Kir, Ivan Hoborka, Luka Hel, Ivan Bešker, Đuro Lazarić, Đuro Hoborka, Milan Mitrović, Vlado Fridrich, Mijo Orlić, Ivan Barić, Antun Kir, Nikola Hel, Antun Hel, Josip Marčinović, Ivan Komadina, Antun Gunčević i Antun Bešker.

Vatrogasne spomenice za 30 godina rada u društvu primili su Vjekoslav Hel, Dalibor Bjelokapić, Ivo Bešker, Stjepan Bešker, Damir Kuba, Damir Fridl, Mario Komadina, Mijo Bello, Branko Leist, Đuro Mikšik, Vinko Jušić, Zvonko Peška, Josip Tvrdi, Stjepan Filipović, Josip Martin, Ivan Ferić, Ivan Zečević, Ivica Holjevac, Željko Marčinović, Zlatko Peška, Ivan Mitrović, Mijo Vinković, Stjepan Kovačić, Branko Polić, Slavko Bjelokapić, IgnacLazarić, Tihomir Orlić, Josip Hel, Zvonimir Barić, Davor Kovačević, Franjo Leist i Tomo Jušić.

Za 20 godina rada u društvu vatrogasne spomenice primili su Krešimir Fridl, Goran Hodulak, Josip Orlić, Branko Martinović, Jure Bešker, Vladimir Bešker, Kristijan Leist, Mario Fridrih, Kruno Fridrih, Eugen Barić, Dalibor Hel, Danijel Hel, Ivan Hodulak, Marko Lazarić i Antun Mikšik. Vatrogasne brončane medalje primili su Damir Kuba, Kruno Fridrih, Dalibor Hel i Tomo Jušić.

Za 10 godina rada u društvu vatrogasne spomenice primili su Nikola Jušić, Krešimir Hel, Filip Holjevac, Krunoslav Zečević, Valentin Nikolić, Ivan Nikolić, Danijel Trčka, Ivan Leist, Eugen Cavrić, Stjepan Bešker, Tomislav Tvrdi, Marko Hodulak, Milan Cavrić, Jasmin Trčka, Ivan Bešker, Ivica Trčka, Karlo Jušić i Stjepan Jušić.