Subota, 29 Lipanj 2019 19:45

Natjecalo se 53 kulena a šampionski proglašen kulen Jure Polića Strinića

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ODRŽANA 39. POŽEŠKA KULENIJADA – NAJSTARIJA KULENIJADA U HRVATSKOJ -

POŽEGA – Prva hrvatska i najstarija kulenijada doživjela je svoje 39. izdanje a natjecalo se u kvaliteti kulena 53 proizvođača iz pet slavonskih županija i Vojvodine. - To je naš slavonski ponos i naša najbolja delicija, istakao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je dao punu podršku ovoj gastro manifestaciji i natjecanju u kvaliteti kulena. Trebamo ga još više dići na toj gastro ljestvici i kroz njegovu proizvodnju i prodaju osigurati dohodak za brojne OPG-ove i naše proizvođače. To je već naš brand po kojemu se prepoznajemo, no moramo ga više gospodarski pozicionirati i koristiti, posebno u našem razvoju turizma, koji postaje sve više naša značajna komponenta i sigurno je uz poljoprivredu naša budućnost.

39. Požeška kulenijada održala se pod pokroviteljstvom Grada Požege i HGK, a u organizaciji TZ grada Požege i suorganizaciji Udruge Požeški čuvari baštine. Ocjenjivanje je održano u Krčmi Zlatni lug, kao i svečana dodjela priznanja, šampiona, zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa. Za sve kulenare organizirana je i edukacija, dok je trajalo ocjenjivanje kulena, a nakon dodjele i svečana večera uz zabavu. Svečanosti dodjele nazočili su i svi gospodarstvenici, ravnatelji škola, javni djelatnici koji su bili gosti gradonačelnika Puljašića, koji je obilježio ujedno i svoje dvije godine mandata na funkciji požeškog gradonačelnika.

Najviše bodova stručnog ocjenjivačkog suda dobio je kulen, starog požeškog kulenara Jure Polić Strinića i time postao šampionski kulen i pobjednik 39. Požeške kulenijade. Jure je kaže bio na ukupno preko 30kulenijada u Požegi, dobivao razne medalje i plakete, a prvi puta je bio i pobjednik kulenijade. Istakao je da se dobar kulen može napraviti samo od najboljih dijelova svinjetine, a i ostali dodatci moraju biti vrhunski, posebno paprika, ali svakako i velika ljubav za taj posao. Šampion je uz plaketu dobio i novčanu nagradu od 3.000 kuna koju mu je uručio požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Dodijeljeno je i deset Zlatnih plaketa za kvalitetu kulena koje je dodijelio potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević, a dobili su ih Milan Adžić iz Dervišage, samo pola boda manje od šampiona, čak dvije zlatne poznati proizvođač kulena i kulenoveseke Zvonko Ciganović iz Požege sa samo kojom desetinkom boda manje, Zvonko Šimunović iz Drškovaca, Ivan Begović iz Drškovaca, Slavko Štefka iz Požege, Marko Spajić iz Otoka, Ivan Medve iz Darde i Iva Mihalj iz Našica.

Najviše je bilo srebrnih medalja, čak 25 a dodijelio ih je zamjenik gradonačelnika Požege Mario Pilon, te 16 brončanih medalja koje je dodijelila direktorica TU Silvija Podoljak.

Za zabavu kulenara i njihovih članova obitelji bio je zadužen TS Zlatna dolina, a za dobar specijalitet večere, vinogradarski ćevap, delicija od najboljih dijelova svinjskog karea koji se peče dva sata na ražnju u maramici punjen s povrćem, majstori kuhinje Krčme Zlatni lug.