Četvrtak, 27 Lipanj 2019 11:25

Priopćenje Grada Požege vezano za upise u Dječji vrtić Požega

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Zbog učestalih zamolbi i velikog broja pristiglih prijava za upis u Dječji vrtić Požega, Grad Požega poslao je sljedeće priopćenje:

Organizirana briga o djeci predškolske dobi u Požegi započinje 7. studenoga 1949. godine, kada se otvara Dječji vrtić s upisanih tek 20-ak djece. 1. svibnja 1971., u sadašnjoj Vukovarskoj ulici, otvoren je novoizgrađeni objekt - Dječji vrtić Pod gradom, a 1. rujna 1972. započinju s radom i Dječje jaslice. Grad Požega je u prosincu 2017. godine završio izgradnju novoga dječjeg vrtića. Vrtić se prostire na tri tisuće četvornih metara, a ukupna investicija vrijedna je 15,2 milijuna kuna. Vrtić je zadovoljio sve potrebe i standarde, ima 7 vrtićkih i 3 jasličke jedinice, od kojih svaka grupa, sukladno Državnom pedagoškom standardu, može imati 20 do maksimalno 25 djece, a jaslička do 18-ero. Danas je u Dječje vrtiće Požega – Rudinska i Cvjetna livada, u 18 skupina upisano 370 djece s kojima svakodnevno radi stručni tim vrtića s vrsnim odgajateljima, a No, s obzirom da sve veći broj roditelja svoju djecu želi upisati u vrtić, i to upravo u vrtić čiji je osnivač Grad Požega, očito je da to nije dovoljno. Upravo zato Grad Požega nastavlja s investicijama u povećanje kapaciteta svojih vrtića, no ovim putem molimo roditelje za strpljenje.

Grad Požega kroz razne mjere vodi posebno brigu o poticanju pronatalitetne politike. Tako prema Odluci o socijalnoj skrb Grada Požege novčani dar za svako novorođeno dijete iznosi 1.500,00 kuna, a za novorođeno dijete koje je u obitelji treće, četvrto, peto i sljedeće odobrava se novčani dar u iznosu od 3.000,00 kuna.

Nadalje, mlade obitelji mogu ostvariti sljedeća prava iz socijalne skrbi Grada:

- pravo na pomoć za novorođeno dijete
- pravo na pomoć za podmirenje troškova boravka djece u jaslicama i vrtiću
- pravo na pomoć za podmirenje troškova prehrane učenika osnovnih škola
- pravo na besplatno ljetovanje učenika osnovnih škola
- pravo na novčanu pomoć za nabavu školskih udžbenika
- pravo na novčanu pomoć studentima

Uz to, kroz projekt „Požeški limači“ čija je vrijednost 1.690.407,59 kuna, Grad Požega uveo je u Dječji vrtić Požega poslijepodnevno radno vrijeme s ciljem bolje usluge čuvanja djece u odgojno obrazovnoj ustanovi, a time i indirektnog utjecaja na bolju organizaciju privatnog i poslovnog života mladih obitelji.

Isto tako, na temelju Odluke o sufinanciranju smještaja djece u privatnim predškolskim ustanovama na području Grada iznos od 600,00 kn po djetetu, mjesečno, čiji roditelj ima prebivalište na području Grada Požege. No, čine se da su pojedini privatni dječji vrtići na području našega grada podignuli svoju cijenu te unatoč sufinanciranju koje Grad Požega omogućuje, oni i dalje nisu financijski dostupni našim sugrađanima zbog čega također dolazi do problema.