Banner 750x94 kutjevo

Untitled 1

Breadcrumbs

Petak, 31 Svibanj 2019 10:08

Ljepotama Hrvatske - Nacionalni park Sjeverni Velebit

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

HPD GOJZERICA POŽEGA - 

Planinari HPD Gojzerica Požega posjetili su proteklog vikenda Nacionalni park Sjeverni Velebit te nam o tome poslali svoje doživljaje i utiske s puta.

- Velebit, po mnogočemu naj hrvatska planina. Najveća površinom, najdulja, najdivljija, puna prekrasnih krških reljefa sa vrlo raznolikim biljnim i životinjskim svijetom, ali i dva potpuno suprotna lica, primorskim i ličkim. Skoro cijeli Velebit je proglašen parkom prirpde sa čak dva nacionalna parka, NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica, te strogim rezervatima Hajdučkim i Rožanskim kukovima.

Vođeni svim tim specifičnostima dogovaramo se i krećemo iz Požege put Sjevenog Velebita i Zavižana, najviše meterološke stanice u Hrvatskoj i ujedno naše polazne točke.

Nakon dolaska po vijugavim i poluzavršenim cestama do ''Zavižana'', ukočeni od duge vožnje, smjesta smo se uputili prema vrhu Balinovac (1602 m nadmorske visine) te savladavši stijene i strah od poskoka (koji i nije bio neopravdan) spretno i sretno smo se uspeli na vrh na kojem smo uživali u pogledu na Velebit i more ispod nas. Zalazeće sunce, svjež zrak protkan mirisom ljekovitih trava i uzbuđenje što smo savladali prvi od mnogih vrhova na ovom izletu ostavilo je na nas dubok dojam i neponovljivu uspomenu. No, s obzirom da je sunce zalazilo, teška srca smo napustili vrh Balinovac te se zaputili dolje prema planinarskom domu Zavižan u kojemu smo objedovali te umorni, ali i dalje uzbuđeni, mirno zaspali.

Većina ekipe je prvi put na Velebitu pa to doživljavaju vrlo emotivno. U organizaciji HPD Gojzerica Požega na izlet je krenulo 7 planinara koje je na ovu uzbudljivu avanturu poveo vodič Mario Jakobović s idejom: upoznajmo hrvatske nacionalne parkove.

Krajem prvog dana ekipa se proširila za četiri planinara pa nas je na poziranju ujutro ispred planinarskog doma Zavižan ukupno 11.

Plan izleta za drugi dan bio je dosta dugačak, ali i prekrasan: planinarski dom Zavižan - Zavižanski (Veliki) Pivčevac 1676 mnv - Premužićeva staza – Gromovača 1676 mnv - planinarsko sklonište Rossijeva koliba te povratak Premužićevom stazom do parkirališta.

S vrha Zavižanski Pivčevac se lijepo vide Veliki Zavižan, Mali Rajinac, Hajdučki i Rožanski kukovi, Plješivica, te planinarski dom Zavižan. Četvorka brzanaca ima ambicioznije planove i pojačava tempo, a mi polako stižemo na početak Premužićeve staze i divimo se nevjerojatnom umijeću njeine gradnje u goloj stijeni.

Sa Premužičke odvaja se staza za 15ak minuta udaljenu Gromovaču. Gromovača (1676 mnv) je najviši vrh Rožanskih kukova. Nakon atraktivnog uspona za koji je potrebno koristiti i pomoć ruku, oni koji stignu na ovaj vrh za nagradu dobiju prekrasan vidik na more, planinarski dom Zavižan, Rožanske kukove i cijeli niz vrhova: od Velikog Zavižana, Plješivice, Zavižanskog Pivčevca, Malog Rajnica, Velikog Rajinca do Hajdučkih kukova te od Silbe na jugu sve do Rijeke i Učke na sjeveru. Za uspon na Gromovaču potrebno je proći kroz najljepši dio Premužićeve staze. Cijela staza je duga 57 km i proteže se od Zavižana do Baških Oštarija. Dio naše grupe se odlučio na uspon, a dio je produžio do planinarskog skloništa Rossijeva koliba. Na povratku smo opet svi zajedno – umorni, ali radosni i ponosni. Krećemo prema Carevoj kući gdje ćemo prenoćiti i odmoriti se za treći dan izleta.

Treći dan je rezerviran za Veliki Kozjak 1629 mnv.

Plan izleta za treći dan bio je Lubenovačka ruja - Obli kuk 1515 mnv - Veliki Kozjak 1629 mnv - sedlo - cesta - Lubenovačka ruja i uspješni je realiziran. Veliki Kozjak je po obliku jedan od najslikovitijih i najatraktivnijih velebitskih vrhova. Njegove okomite stijene privlače pogled izdaleka i pružaju nezaboravan vidik upotpunjen sa stijenama Oblog kuka za završetak izleta.

Ekipa je bila super. Možemo sve preslikati za sljedeću turu na Velebit – istaknuli su Mario, Dražen i Leo iz HPD Gojzerica Požega uz brojne fotografije.