Srijeda, 29 Svibanj 2019 10:48

Susret planinarskih pjesnika i slikara privukao 200 planinara iz 14 društava

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

HPD „SOKOLOVAC“ POŽEGA ORGANIZIRAO TRADICIONALNI SUSRET NA SOVSKOM JEZERU - 

SOVSKO JEZERO - Tradicionalna kulturno-planinarska manifestacija na Sovskom jezeru okupila je oko 200 planinara iz 14 planinarskih društava, HPD "Cibalia" Vinkovci, PD "Dilj gora" Sl. Brod, HPD "Sunovrat" Đurđenovac, HPD "Belišće" Belišće, HPD "Sokol" Feričanci, PD "Krndija" Našice, PD "Đakovo" Đakovo, HPD "Bršljan - Jankovac" Osijek, HPD „Vidim“ Kutjevo, HPD „Papuk“ Virovitica, HPD „Liska“ Ilok, HPD „Sokolovac“ Požega, HPD „HZZO“ Požega, HPD „Tikvica“ Županja, članove Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“, te nekoliko slikara.

Polazak na izlet je bio sa imanja OPG Emić u Ruševu. - Ljubazni domaćini dočekali su nas i počastili u prekrasnom prirodnom okruženju, u kojem se nalazi etno kuća, sjenica i ribnjaci. Vlasnik OPG-a, Željko Emić, u prošli četvrtak sudjelovao je u markiranju staze, a i danas kao pomoćni vodič. Staza nije bila zahtjevna, a prolazili smo kroz livade, proplanke, uske šumske staze i šumske putove uz povremeno osvježavanje divljim trešnjama i divljim jagodama, s tim da smo ove godine malo promijenili rutu i na Sovsko jezero došli sa zapadne strane jezera – priča predsjednik Sokolovca Predrag Livak, koji je sve sudionike pozdravio i na cilju na Sovskom jezeru.

Pozdrave planinarima uputili su Zdenko Poljaković,

predsjednik Udruge za zaštitu i očuvanje Sovskog jezera, te Mario Ripli, član Upravnog odbora udruge „Slavonski planinari“, a voditeljica programa je bila Snježana Poljak. Desetak recitatora i pjesnika iz navedenih društava i iz Udruge zavičajnih pjesnika i slikara Požeško-slavonske županije "Matko Peić", recitirali su

pjesme o Slavoniji a niti ove godine nije izostala haiku poezija.

Prema ocjeni Prosudbene komisije na čelu s Mirjanom Bajić, uz članice Zdravku Pandžić i Rajku Mihoci, najboljom je proglašena pjesma "O narode šutljivi"

pjesnikinje Kornelije Fešiš iz Belišća, koja je za nagradu dobila majicu HPD-a „Sokolovac“ Požega i knjigu „Leptiri požeškog kraja“, koju je izdala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, koja svake godine za sve posjetitelje pripremi i zanimljive plakate slavonske flore i faune, te zaštićenih područja.

Vrijedne članice i članovi HPDV Sokolovac pripremile su ukusan grah koji je, kao i prošle godine, za sve sudionike bio besplatan.