Ponedjeljak, 27 Svibanj 2019 09:11

U Pleternici održano Prvo zavjetno hodočašće branitelja i mladih Gospi od Suza

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PLETERNICA - Više stotina hrvatskih branitelja zaputilo se na 1. zavjetno hodočašće u Pleternicu, gdje su u Svetištu Gospe od Suza sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju kojeg je predvodio preč. Antun Ćorković, pleternički župnik i rektor Svetišta. Euharistijskom slavlju je prethodila procesija ulicama Pleternice prema Svetištu, koja je krenula sa Sportsko-rekreacijskog centra u Pleternici. Procesiju je predvodio trajni đakon Sisačke biskupije Vjekoslav Uvalić, dušobrižnik pri Ministarstvu hrvatskih branitelja. Hodočasnici u procesiji zaustavili su se kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima gdje je više izaslanstava položilo vijence i zapalilo svijeće. Ispred spomen-obilježja hrvatskih branitelja vijence su položili izaslanica Ureda predsjednice Republike Hrvatske, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, izaslanik ministra branitelja Jozo Katić, saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević, predstavnici Grada Pleternice, Udruge roditelja poginulih branitelja i pojedinih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskoga rata i drugi. Prigodnu molitvu održao je pleternički kapelan Tomislav Sanić.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je preč. Antun Ćorković koji je pozdravio sve hodočasnike, zaželio im dobrodošlicu i pozvao na molitvu za sve hrvatske branitelje. Upriličeno je i druženje svih uzvanika koje je u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović pozdravila njena izaslanica Antonija Jozić koja je naglasila kako je to veoma važan događaj koji je bio u Pleternici.

- Nažalost živimo u vremenu kada se sveta istina o Domovinskom ratu, njegovim žrtvama i herojima pokušava relativizirati i polako gurati u zaborav i u dragi plan gurati istina o hrvatskom obrambenom ratu, sloboda koju danas uživamo, sloboda i neovisnost čekane tisuću godina. Prije nekoliko dana razgovarala sam s nekoliko naših najstarijih Pleterničana koji su se prisjećali vremena kada je ovdje od strane partizana srušena Crkva Svetoga Nikole, ubijen župnik, kada su pritvarani zbog sudjelovanja u procesiji Gospi od Suza. Danas našoj Gospi dolazimo u slobodi za koju su život dali i Pleterničani. Svoju mladost polagali su u Vukovaru, Mijačima, na obroncima Papuka, na banijskom i novljanskom ratištu, Dubrovniku, “Bljesku”. Njihova žrtva podigla je hrvatski barjak u Kninu i diljem naše Domovine, taj barjak se podiže kada slavimo uspjehe naših sportaša, na tom barjaku je u Rusiji sa suzama radosnicama ležao naš Šime, taj njihov i naš barjak je gledao i gleda cijeli svijet – rekla je u svom govoru Antonija Jozić dodajući da je to istina koju ne smijemo prepustiti nikakvom zaboravu, nikakvom politikantstvu, nikakvoj inverziji jer je to naša povijest, slavna i časna povijest.

- Ovo hodočašće Gospi od Suza je i uspomena na stotinu tisuća krunica koje su nosili naši heroji i naši ljudi tih ratnih godina, u vrijeme agresije na Hrvatsku. Ta krunica neka nam da snagu i danas da obranimo istinu o onima koji su obranili i oslobodili prelijepu nam Domovinu. Ovim Zavjetnim hodočašćem to činimo – dodala je izaslanica predsjednice zahvaljujući organizatoru, roditeljima poginulih i umrlih roditelja, hrvatskim braniteljima i svima koji su sudjelovali na 1. zavjetnom hodočašću.

Pozdrave riječi uputio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

- Hrvatski čovjek je 1991. godine ostavio je sve svoje poslove, neki nam danas kažu kako smo nepismeni, a mi smo stvorili našu Hrvatsku. Mi se ponosimo na svoju domovinu. Mi nismo tražili diplome i titule. Ostavili smo plug i uzeli pušku. To smo oružje dobili od prijateljske Mađarske u listopadu 1990. godine jer smo tada bili razoružani. Domovinu imamo, i kako je rekao naš prvi predsjednik Tuđman naša je. Izgradit će mlađi naraštaji tu kuću koju smo stavili pod krov. Postavili smo kamen temeljni i kamen zaglavni – rekao je župan Tomašević pozivajući mlade da ostanu na svojoj rodnoj grudi, a one koji su otišli neka se vrate u svoj biser i domovinu u kojoj su se rodili, radili i živjeli.