Utorak, 13 Studeni 2012 21:59

Preuredili stari objekt za goste

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

BRANITELJSKA ZADRUGA ČAGLIN OTVORILA PRENOČIŠTE „ZADRUGAR“ -

ČAGLIN - Braniteljska zadruga Čaglin svečano je u samom općinskom središtu Čaglinu otvorila prenoćište "Zadrugar". Desetak nezaposlenih branitelja čaglinskoga kraja još prije tri godine osnovalo je zadrugu nakon čega su uz pomoć Ministarstva branitelja kupili stari derutni objekt i preuredili ga za smještaj gostiju koji dolaze u ovaj kraj od lovaca do ljubitelja prirode.

- Za sada imamo 15 ležaja, no ukoliko se ukaže potreba taj broj možemo i povećati. Uz to imamo uređenu kuhinju i restoranski prostor te jednu veliku dvoranu koja će služiti za prijem većih turističkih grupa ali i potrebe domicilnog stanovništva - istaknuo je upravitelj zadruge Goran Ribičić podsjećajući kako je braniteljska zadruga od resornog ministarstva dobila 150 tisuća kuna bespovratnog novca za osnivanje zadruge te još sto tisuća kuna za potporu projektu, ali i sredstva od Ministarstva turizma.

Projektom branitelja čaglinskog kraja zadovoljan je i ministar Predrag Matić tvrdeći kako su upravo najljepše priče braniteljske zadruge od onih vezanih uz proizvodnju do onih koje pružaju različite usluge.

- Otvaranje prenoćišta "Zadrugar" jedna je od tih lijepih priča jer će pridonijeti obogaćivanju turističke ponude a time i razvoju ovoga kraja koji to zaslužuje. U zadnjih osam godina diljem Hrvatske osnovano je 426 braniteljskih zadruga s oko četiri tisuće zadrugara te gotovo isto toliko i njihovih kooperanata. Ministarstvo branitelja do sada je uložilo preko 60 milijuna kuna u razvoj zadruga no ne žalimo ni za jednom lipom koja je tu uložena jer zadruge na najbolji način potvrđuju da branitelji "nisu za staro željezo" već da su i te kako sposobni baviti se poduzetništvom. Zato će ministarstvo i Vlada braniteljske zadruge podupirati i dalje - rekao je ministar dodajući kako je cilj Ministarstva branitelja da se kroz zadruge što više zaposli nezaposlenih branitelja kojih trenutno na Zavodu za zapošljavanje ima oko 30.000.

- Za ovakve stvari uvijek mora biti novca i potpore. Sve naše zadruge posluju u skladu s našim zakonima i u odnosu na druge ni po čemu nisu privilegirane. I nadalje ih podupiremo sa 150 tisuća kuna, a i kasnije ukoliko dođe do povećanja obujma posla ministarstvo je spremno potpomagati jer svaki branitelj koji se "skida" sa Zavoda za zapošljavanje kroz ovakve projekte je naš dobitak - zaključio je ministar Matić.

Svečanosti se odazvao i požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Zdravko Ronko koji je ispred grada Požege predao prilog od 5.000 kuna za akciju prikupljanja sredstava za liječenje djevojke Katarine Fridrich, koja boluje od maligne bolesti. On je pozdravio ovu hvale vrijednu akciju čaglinskih branitelja, ali ponovio i obećanje da će pokrenuti obnovu željezničke pruge i ponovno prometovanje vlakova. Početak radova HŽ uz potporu grada Požege započinje u proljeće, istakao je Ronko, koji je jedini dao podršku stanovnicima čaglinske općine kada su prosvjedovali i pisali peticije nakon zatvaranja pruge. (V.Re. i V.Pr.)