Petak, 19 Travanj 2019 09:47

14. Državno natjecanje i smotra "Opisujemo sustave" 2019.

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA DOMAĆIN NATJECANJA SREDNJIH ŠKOLA RH

POŽEGA - Tehnička škola u Požegi bila je domaćin 14. Državnog natjecanja i smotre "Opisujemo sustave" koje je održano 16. i 17. travnja. Na ovom natjecanju tema je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz naše okoline. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Organizatori Državnog natjecanja i smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko interdisciplinarno društvo.

Sudjelovalo je 20 pozvanih učenica i učenika RH te 18 mentora.

Prvo mjesto na natjecanju osvojio je učenik Martin Jurlina iz Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru. Njegov rad je „Utjecaj visoke peći na okoliš“, a mentorica prof. Monika Škara.

Tehnička škola ove godine je obilježila 10. godišnjicu sudjelovanja u natjecanju a učenik Robert Martinović (3.f razredni odjel, zanimanje tehničar za računalstvo) osvojio je 7. mjesto. Robert je za natjecanje pripremio esej „Neprijatelji moderne tehnologije – računalni virusi“. Njegova mentorica je prof. Marina Mirković.

U privitku je poredak učenika. Svim učenicima i njihovim mentorima čestitamo na uspješnom sudjelovanju.

Na završnom susretu učenici su rješavali zadatak koji se sastoji od opisa sustava i pitanja vezanih uz opis. Drugi dan natjecanja slijedilo je javno izlaganje rada, a sastoji se od prezentacije i odgovora na pitanja. Kriteriji ocjenjivanja javnog izlaganja su: znanstveno razmišljanje, kreativna sposobnost, razumijevanje, jasnoća izražavanja, vrijednost prikazivanja te stručne i jezične norme.

- Bila su to dva dana u kojima smo preko učeničkih radova posvetili se raznolikim i zanimljivim temama. Učenici, mentori i Državno povjerenstvo proveli su ugodno radno druženje. Sudionici natjecanja zadovoljni su i oduševljeni organizacijom, školom i gradom. Tehnička škola i Organizacijski odbor natjecanja zahvaljuju se na suradnji i pomoći u organizaciji natjecanja: Požeško-slavonskoj županiji, Gradu Požegi, Glazbenoj školi Požega, TZ grada Požege, TZ Požeško-slavonske županije, organizatorima projekta „15 000 slika iz srca Slavonije – istakla je koordinatorica natjecanja prof. Marina Mirković.