Utorak, 16 Travanj 2019 17:16

Pozivam vas: Nasmiješite se, Uskrs je!

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PORUKA ZA USKRS POŽEŠKOG BISKUPA ANTUNA ŠKVORČEVIĆA - 

POŽEGA – Požeški biskup msgr Antun Škvorčević po dugoj tradiciji u danima pred uskršnje blagdane pozove sve djelatnike medija koji djeluju na području biskupije, posebno njima čestita Uskrs i uputi svim vjernicima i cijelom pučanstvu svoju poruku za Uskrs uz čestitku. – Želio bih s vama podijeliti radost što u svojim umiranjima nismo prepušteni vlastitoj nemoći, jer nas na našem putu prati Ljubav s križa, jača od smrti. – Sretan vam Uskrs!

U nastavku je biskup Škvorčević prokomentirao današnju paraliziranu Hrvatsku: - Naša svakodnevica ispunjena je iskustvom negativnosti. Određene agencije za ispitivanje javnog mnijenja povremeno nas informiraju kako veliki broj građana smatra da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. I s drugih strana mogu se čuti uglavnom negativna mišljenja o stanju kod nas, utemeljena na onom što se događa prvenstveno na gospodarskoj i političkoj razini. Tužno je biti očevicem propadanja brodogradilišta, neuspjelih pokušaja sanacije drugih gospodarskih subjekata, zanemarene poljoprivrede, iseljavanja pojedinaca i obitelji, loših međuljudskih odnosa, nasilja u obitelji, niske razine komunikacije zastupnika u Hrvatskom saboru. Kažu neki da Hrvatska nalikuje na paraliziranog čovjeka, kojem je potrebna pomoć. Uskrs je prigoda u kojoj valja postaviti pitanje što se u pogledu negativnosti može kod nas učiniti s Isusom Kristom.

Braćo i sestre! Isus Krist je ustao iz groba, pobijedio smrt te kršćanin nije osuđen biti dionik nemoći općeg hrvatskog stanja. Svima koji se nalaze u bilo kojem beznađu želio bih na Uskrs poručiti: S Isusom Kristom se može i preko groba! Isusov „ustani“ upućen je svakome od nas te mu odgovorimo obnovljenom vjerom i omogućimo da ono što je s nama započeo u krštenju nastavi ostvarivati u našoj svakodnevici. Pomozimo djeci i mladima, napose pripravnicima za prvu svetu pričest i svetu potvrdu da budu čvrsti na putu vjere. Dopustimo Pobjedniku nad smrću da snagom svoga Duha uđe u sve naše nemoći, svojom pobjedničkom ljubavlju po sakramentu pomirenja izliječi našu ranjenost grijehom a u svetoj nas misi hrani kruhom besmrtnosti. Budimo ljudi koji u Hrvatskoj nisu žrtve negativnosti, jer nas obasjava svjetlo slavno uskrslog Krista, ispunja njegov mir koji unosimo na sve razine našega društva. Upravo zbog Isusova djelovanja u nama isplati se u Hrvatskoj živjeti i može puno dobra učiniti. Ispunjeni njegovom uskrsnom energijom svjedočimo novoga čovjeka u obitelji i društvu, te vlastitim inicijativama dajmo doprinos općem napretku naše domovine. Još bih spomenuo: Kad netko fotografira, redovito nas poziva da se nasmiješimo te budemo lijepi na slici. Ne zaboravite da je u uskrslom Gospodinu zasjala puna ljepota uspjelog čovjeka, oslobođena zla i smrti, te vas pozivam: Nasmiješite se, Uskrs je!  S osjećajima uskrsne radosti sve vas od srca u Gospodinu pozdravlja – vaš biskup Antun Škvorčević.