Ponedjeljak, 15 Travanj 2019 09:22

Pomoći svojim suborcima u rješavanju statusa hrvatskog branitelja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

DRAGOVOLJCI NARODNE ZAŠTITE DOMOVINSKOG RATA ODRŽALI TRIBINU -

POŽEGA – Proteklog vikenda u Krčmi „Zlatni Lug“ održana je tribina Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata. Teme tribine su bile postupci rješidbe statusa hrvatskog branitelja za dragovoljce Narodne zaštite, kriteriji u postupku rješidbe ostvarivanja statusa hrvatskog branitelja pripadnicima naoružanih odreda Narodne zaštite, te problemi rješavanja u dosadašnjoj praksi.

Na tribini su se okupili pripadnici postrojbi sa šireg područja Slavonije, te daruvarskog kraja. Pozdravio ih je predsjednik Udruge Narodne zaštite Požeško-slavonske županije Davor Balešić, a o rješavanju statusa uvodno je izlagao Ivo Posilović, predsjednik Udruge na državnoj razini. - Sporni su datumi priznavanja Narodne zaštite, imamo ljude iz kriznih štabova koji nisu riješili status, a Zakonom o pravima hrvatskih branitelja utvrđeni su kriteriji da se to razriješi tako da postupci traju – naglasio je Posilović. Dodao da su pripadnici Narodne zaštite bili istinski dragovoljci koji nisu primali plaću za taj rad, a čak nisu imali ni oružje već su koristili vlastito, lovačko i slično.

Predstavnik Ministarstva branitelja Ivica Akmadža je rekao da traje provedba navedenog zakon prema kojemu je riješeno više od dvije tisuće zahtjeva, a neophodno je da pojedinci budu na popisu postrojbi Narodne zaštite iz tog vremena pohranjenima u uredima za obranu.

- Ključan problem je nepoznavanje pravnog kontinuiteta svih zakona jer je Narodna zaštita počela djelovati već 1990. godine kad Zakon u njenom ustrojstvu još nije bio donesen – kazao je u ovoj prigodi Zdenko Farkaš, prvi zapovjednik te postrojbe u ondašnjoj požeškoj općini.

Pokušaji da se ovi problemi riješe traju 22 godine, no još uvijek mnogo nije ostvareno. Jedan od sudionika tih aktivnosti bio je kroz odbore Hrvatskog sabora saborski zastupnik Zdravko Ronko. - Neki su sa popisa Narodne zaštite brisani, drugi su nadodavani i upisivani iako sa tim postrojbama nemaju baš nikakve veze – istakao je Ronko i dodao da se treba obnoviti rad Udruge Narodne zaštite u ovom kraju, te u uredima za obranu utvrditi stvarne popise na osnovu kojih bi se riješili statusi pripadnika navedenih postrojbi koje su dale ogroman doprinos obrani, naoružavanju, te zaštiti imovine, objekata i stanovništva.