Petak, 09 Studeni 2012 14:20

Trikovi za eko čišćenje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PLETERNIČKA UDRUGA MLADIH DEMONSTRIRALA STARA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE -

PLETERNICA – Udruga mladih grada Pleternice Oppidum u Dnevnom boravku za starije osobe u Pleternici organizirala je radionicu „Eko čišćenje – recepti sa sodom bikarbonom, soli, octom, limunskom kiselinom i alkoholom“ na kojoj je sudjelovalo oko 25 sudionika projekta „Pomoć u kući starijim osobama“, te građana grada Pleternice.

-Željeli smo prvenstveno bake, a i ostale građane koji su nam sudjelovali, podsjetiti na stare trikove čišćenja prozora s vodom i octom, na snagu 70%-tnog alkohola kojim se čiste tipkovnice, telefoni, mobiteli i ekran televizora, na sodu bikarbonu s kojom se u kombinaciji s octom čiste odvodi ili trik za dezinfekciju dasaka u kuhinji limunskom kiselino - kazala je ispred organizatora dopredsjednica Milica Milosavljević.

Kako je rečeno na radionici, ocat, medicinski alkohol i limunska kiselina ubijaju sve poznate bakterije, a ocat je odličan za uklanjanje kamenca u kupaonicama, te ubijanje plijesni. Ne samo da u ove kuhinjske potrepštine i jeftinije za kućni budžet, one su i zdravije, pa se tako ovakvim pristupom čišćenju štedi priroda i ne zagađuje voda.

-U svijetu je poznato 80.000 kemikalija u sredstvima za čišćenje i većina njih djeluje na živčani sustav, dišni sustav, a upijaju nam se i kroz kožu. Neke od njih su opasni otpadi, a neke poznati uzročnici raka kao što je formaldehid koji iz plastične ambalaže ishlapljuje u tekućinu koja je u njoj. Nalazi se čak i u većini proizvoda za njegu dječje kože, pa su se sukladno novim propisima proizvođači poput Johnson&Johnson-a obvezali do 2013. g. izbaciti ga iz uporabe - rekla je Milica.

Bila je ovo prva radionica ove vrste u Pleternici, a udruga najavljuje iste i u Buku, Drenovcu te Osijeku.

- Za sada ovako čisti jedan bračni par iz Amerike, jedan bračni par iz Njemačke, jedan Peruanac i nekoliko naših prijatelja koji su dobili našu prezentaciju ili ju poslušali na „Slobodnom festivalu“ u Murskom Središću kad smo je prvi puta držali. Media lab – LabOS iz Osijeka nas je u goste pozvao početkom idućeg mjeseca, a poslije toga se vraćamo organizaciji radionica na širem pleterničkom području - na kraju je rekla Milosavljević.