Petak, 02 Studeni 2012 15:06

Žena 21. stoljeća - pogled s više strana

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TRIBINA O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA - 

POŽEGA - Druga po redu tribina o ravnopravnosti spolova kroz osam vrsta znanstvenih disciplina na kojoj je sudjelovalo više od 45 sudionika održana je u prostoru Hrvatske gospodarske komore Požega u sklopu projekta „Žena 21. stoljeća – Pogled s više strana“. Predavačice su bile Dinka Milković dipl. soc. radnica, Kristina Perić dipl. iur., dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček prof. akroatistike i sociologije, Milica Milosavljević mag. oec., Anita Vuković dipl. kateh., Magdalena Živković dipl. psihologica, Antonija Leš prof. kinez. i Anđelka Ravlić prof. kroatistike i fonetike koje su svaka iz svog područja govorile o ravnopravnosti spolova. Cilj projekta, kao i same tribine, je osvijesti širu javnost o položaju žene u društvu, te informirati o zakonskim mehanizmima zaštite od diskriminacije i o svim relevantnim institucijama koje im pružaju zaštitu. Također, želi se ovim projektom ukazati i na prevladavajuće predrasude i stereotipe o ulozi žene u današnjem trenutku, ali i onoj stvarnoj ulozi žene u njenom svakodnevnom životu.

- Ja sam u svom izlaganju govorila o tome kako zastupati sebe, koristeći djelotvorne strategije rješavanja problema i donošenja odluka, te o jednom asertivnom ponašanju. Pa tako svako ljudsko biće može ostati „svoje“ u suprotstavljanju nečemu s čim se ne slaže, i ženama je to često puta potrebnije nego muškarcima, jer statistički gledano, kad se spoje sve obveze kod kuće i na poslu one su opterećenije obvezama nego muškarci. Dok sa asertivnom komunikacijom one zastupaju sebe i vode računa o drugome, na pristaju na sve, ne povlače se baš svaki put, i suprotstavljaju se nekim stvarima na temelju jasne vlastite odluke – rekla nam je psihologica Magdalena Živković.

Projekt provodi Hrvatsko žensko društvo Pleternica u partnerstvu s Udrugom Zajednica iz Pleternice, Udrugom mladih grada Pleternice Oppidum, te Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Požeško-slavonske županije i Požeško-slavonskom županijom.            (I. Herner)