Petak, 22 Veljača 2019 08:42

Prošle godine medicinski obradili preko 20 tisuća pacijenata

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Ekipe Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije danonoćno su na terenu, 24 sata svih sedam dana u tjednu i tako cijele godine. Za njih ne postoje ni nedjelje ni blagdani ni državni praznici. Oni su na svojim radnim mjestima i kad drugi odmaraju. Na svojim radnim mjestima uvijek moraju biti stručni, spremni, pribrani i savjesni. Oni su nerijetko ti od kojih očekujemo da su uvijek dobre volje, da suosjećaju s nama i da nam kažu prvu informaciju o našem zdravstvenom stanju.

- Od navedenog broja, izlasci na intervencije čine ukupno 5.006 intervencija, 13.692 su ambulantni pacijenti, te 1.493 savjeta i ostalo. Pakrac je od ukupnog broja obrađenih pacijenata imao 1.384 intervencije sa izlaskom na teren, 3.195 ambulantnih pacijenata. Pleternica obzirom da nema ambulantu imala je samo 948 vanjskih intervencija. Požega ukupno 2.674 vanjske intervencije i 10.497 ambulantnih pregleda, a ostatak su savjeti koje daje prijavno dojavna jedinica i liječnici po pozivu – rekao nam je Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

U prošloj godini Zavod je imamo 24 reanimacije tijekom kojih su djelatnici uspjeli spasiti ukupno 5 života što je daleko iznad prosjeka uspješnosti u RH, po vremenu izlaska na intervenciju smo drugi u RH.

Zavod je u prošloj 2018. godini prenio u svoje vlasništvo zemljište od ukupno 4.200 m2 na kojem planira 2020. godine izgradnju buduće zgrade izvanbolničke hitne medicinske pomoći s edukacijskim centrom za koji je Zavod za hitnu medicinu u stručnom i tehničkom smislu ispunio sve potrebne uvjete i osigurao potrebne suglasnosti nadležnog ministarstva. Tijekom tekuće godine Zavod je osigurao sredstva za izradu potrebne projektne dokumentacije i ishođenje svih dozvola.

Tijekom prošlo godine Zavod je završio obnovu voznog parka i medicinske opreme koja se koristi tijekom izlaska na intervencije, te sada svi TIM-ovi raspolažu sa vozilom od 200 KS, s pogonom na sva četiri točka, od kojih je najstarije nešto više od dvije godine. Sva su vozila su opremljena najsuvremenijim defibrilatorima, respiratorima, aspiratorima, videolaringoskopima i svom drugom opremom koja je propisana standardom za hitnu medicinu.

Zavod je ujedno jedan od rijetkih Zavoda koji je tijekom prošle godine poslao na specijalizaciju jednog liječnika iz hitne medicine i ukupan trošak specijalizacije od 1,3 milijuna kuna osigurao iz sredstava EU.