Utorak, 15 Siječanj 2019 09:33

Preminuo je Tomislav Sablek, liječnik i istinski zaljubljenik u planinarstvo

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

POŽEGA – U 94. godini života preminuo je Tomislav Sablek, ugledni Požežanin, liječnik, planinar, jedan od osnivača Gorske službe spašavanja u Požegi….

Rodio se u Požegi 6. listopada 1925. godine. Od 1952. godine do umirovljenja 1991. godine radio je kao liječnik u požeškoj bolnici, dakle čitav svoj radni vijek. U bolnici je radio kao otorinolaringolog i voditelj odjela, a uz svakodnevni rad u bolnici napisao je i brojne radove za simpozije i kongrese iz područja laringologije. Za filmove s prikazom operacija i stručnog rada dobio je i međunarodna priznanja struke. Bio je više godina predsjednik Zbora liječnika Požega i organizator brojnih predavanja iz svih područja medicine te vrlo uspješan organizator stručnih putovanja liječnika diljem naše zemlje i u inozemstva.

Tomislava Sableka mnoge će generacije Požežana pamtiti kao strastvenog planinara. Uz profesionalni rad sudjelovao je kao planinar u planinarskim pohodima, alpinističkim usponima po brojnim planinama diljem Europe. Godine 1969. osnovao je stanicu Gorske službe spašavanja Požega, predvodio je izgradnju skijaške staze na Nevoljašu, izgradnji kuće GSS-a na Nevoljašu. Sudjelovao je u edukaciji pripravnika gorske službe spašavanja na lokalnoj i državnoj razini. Svoje brojne planinarske pohode trajno je zabilježio kamerom i popratio planinarskim dnevnicima koji ostaju trajna uspomena i važan izvor povijesne građe o planinarstvu u našem kraju.

Posljednji ispraćaj Tomislava Sableka bit će u srijedu, 16. siječnja u 13,30 sati na Groblju sv. Ilije u Požegi.