Nedjelja, 16 Prosinac 2018 13:34

Na skupštini nagradili zaslužne i planiraju višednevno planinarenje u Rumunjskoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

MLADO PLANINARSKO DRUŠTVO HPD GOJZERICA POŽEGA OBILJEŽILO PRVU GODINU PLODNOG RADA - 

POŽEGA – Kao organizirano planinarsko društvo postoje tek godinu dana, no požeško HPD „Gojzerica“ na svojoj Redovnoj godišnjoj skupštini pohvalilo se respektabilnim radom i uspjesima koje su postigli u razdoblju od Osnivačke skupštine. Jezgro koje je i iniciralo osnivanje još jednog planinarskog društva u Požegi bili su već stari i osvjedočeni planinari, koji su željeli svoje planinarenje usmjeriti u nekom drugom smjeru i u nekim drugim aktivnostima. Radili su zaista marljivo tu prvu godinu i na kraju se i sami članovi iznenadili koliko je to bilo raznih aktivnosti kad su sve stavili u izvješće o radu za Skupštinu.

- Planirali smo kad smo krenuli u osnivanje, vrlo ambiciozan broj članova od 50 za prvu godinu, no moram istaći da smo prošli mjesec već imali 66 članova, najviše seniora, ali i djece i umirovljenika. Izuzetno smo puno radili i na edukacijama, pa smo školovali nekoliko planinarskih vodiča, a to ćemo nastaviti i ove godine. Uz sve one početne probleme i birokratske poslove osnivanja, registracija, najviše smo se bavili onime što je osnova planinarskih društava, planinarenjem i izletima u planine. Obišli smo gotovo sve naše poznate planinarske rute, organizirali preko 30 planinarskih pohoda, a organizirali smo i veliki višednevni planinarski pohod na Prokletije u Albaniji. To je bio vrlo zahtjevan uspon trasom kojom do sada nitko iz Požege i Hrvatske nije išao, niti je išla ovako velika grupa planinara. Planirali smo organizirati i Požešku planinarsku obilaznicu, no tu smo malo stali zbog financijskih sredstava, nedostatka financija, no to je naš zadatak i cilj koji ćemo završiti u narednom razdoblju. Već sada na svim našim planinarskim pohodima pokazalo se da nam dolaze cijele obitelji s djecom. Ubuduće ćemo organizirati i po dvije staze na našem planinarskim pohodima, lakše za obitelji, a teže za one prekaljene planinare – istakao je predsjednik „Gojzerice“ Višeslav Turković.

Kalendar izleta, pohoda i planinarskog penjanja već je pun za nadolazeću 2019. godinu. Organizirat će i svoju Planinarsku školu i polaganje ispita za planinara, organizirati ispite za markacioniste i planinarske vodiče. Uz više od petnaestak vlastitih izleta planirano je posjetiti i petnaest manifestacija drugih planinarskih društava. Ponovno je planiran jedan veliki, višednevni za 55 planinara, koji će se ovaj puta penjati na planine u Rumunjskoj, Transilvanija i Karpati. Planiraju pripremiti i projekt koji bi financirala Europska unija. Planira se organizirati jedan veliki planinarski pohod „Obiteljski izlet“ uz Grgurevo i Dan grada Požega, 10. ožujka, uz zahvalu Gradu kao najvećem pokrovitelju rada HPD „Gojzerica“. Podršku u daljem radu najavio je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha, koji je pozdravio sve članove Skupštine uz pohvale za sve dosadašnje aktivnosti.

Sve aktivnosti „Gojzerice“ prezentirane su kroz medije na čemu su se zahvalili prigodnom Zahvalnicom, a istu je dobila redakcija tjednika Kronika požeško-slavonska. Na skupštini su priznanja Hrvatskog planinarskog saveza dobili najzaslužniji i najaktivniji članovi, Dražen Jakoubek, Ivan Papac, Frano Barišić, Tomica Marinac, Višeslav Turković, te oni koji su pomogli u radu HPD „Gojzerica“, kao Zavod za Hitnu medicinu Požeško-slavonske županije i Fabijan Barišić, Ivica Šnajder i Grad Požega.