Banner 750x94 oluja

Banner Devetnica 2022 800x400 01

Breadcrumbs

Srijeda, 05 Prosinac 2018 13:47

Zimski uspon planinara HPD Gojzerica na Vlašić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Planinari HPD Gojzerice iz Požege ovaj vikend posjetili su planinu Vlašić u susjednoj BiH. Tamo su odsjeli u planinarskom domu ''Paklarske stijene'' u vlasništvu istoimenog planinarskog društva iz Travnika. Planinarski dom nalazi se na platou Galica na nadmorskoj visini od 1.509 metara, ima uređenu kuhinju, kafić i dnevni boravaka, a kapacitet ležaja mu je za oko 40- tak planinara. Zimski uspon na Vlašić organizirao je istaknuti član požeškog planinarskog društva profesor Frano Barišić, trenutno ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi.

Prvog dana aktivnost planinari su krenuli kružnom stazom lagano prema vrhu Paljenik (1933 mnv - najviši vrh Vlašića), dok im je uspon otežavao snijeg, magla i jak vjetar koji je u navratima puhao u lice. Na putu prema vrhu sklonište za odmor pronašli su u planinarskom domu na Devčanima, tzv. PD ''Jusuf Pečenković'' na 1.763 mnv, te nakon okrijepe uz topli čaj nastavili s hodom. Nakon nekoliko sati mukotrpnog uspona u zimskim uvjetima, na obzoru se pokazao odašiljač na vrhu. U nedostatku skloništa zaklon su pronašli u zavjetrini podno odašiljača, a tamo su napravili neophodnu pauzu za odmor. Samo kratko popeli su se na vrh, kako bi ovjekovječili trenutak fotografijom i onda su nastavili dalje.

U silasku obišli su labirint tunela zaostao iza bivše JNA, koji je danas napušten i isprepliće se ispod cijelog vrha Vlašića. Idući cilj bio im je vidikovac Snježne gospe na susjednom vrhu s odličnim pogledom na Travnik. Kako su silazili vjetar je bivao sve slabiji i magla se razilazila, tako da su na ciljani vrh stigli relativno brzo. Na vrhu Snježne gospe uživali su u prekrasnim vidicima koji su se pružali preko cijele centralne Bosne, a po zvršetku slijedila je zajednička fotografija.

U povratku obišli su spomenik poginulim pripadnicima HVO-a  i odali im počast za njihovu žrtvu u obrani rodne grude. Tu večer slijedila je bogata tradicionalna večera (bosanski lonac, burek, pita, tulumbe i kolači), kićenje bora, paljenje adventskih svijeća i zabava do kasno u noć uz pjesmu i glazbu.

Sljedeći dan bio je namijenjen za obilazak okolnih turističkih i kulturnih znamenitosti, u sklopu kojih su obišli: Babanovac s poznatom skijaškom skakaonicom i skijaško-hotelski kompleks Fis-a na Vlašiću. Popodne je uslijedio posjet gradu Travniku, koji se smijestio u širokoj Lašvanskoj dolini koja povezuje dolinu rijeke Bosne s dolinom rijeke Vrbas. Ondje su obišli Katoličku gimnaziju, rodnu kuću nobelovca Ive Andrića, izvor Plave vode, te široko poznatu ćevabđinicu ''Kod Harija''. Nakon kulturnog uzdizanja i uživanja u bosanskim delicijama, ekipa se okupila kod autobusa i zadovoljna krenula kući u Požegu.