Petak, 06 Srpanj 2018 19:31

„Sunce na prozorčiću“ uživo iz Hotela Grgin Dol prezentiralo turizam i grad Požegu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

RADIO EMISIJA HRVATSKOG RADIJA 2. PROGRAM – LJETO NA DRUGOM DRUGOG DANA U POŽEŠTINI -

 POŽEGA - Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega u suradnji s HRT - 2. Program hrvatskog radija osigurao je trodnevno gostovanje u vrlo popularnoj emisiji „Sunce na prozorčiću“ koja je nastavak u ljetno-turističkom serijalu „Ljeto na drugom“. Emisiju vode odlični i popularni voditelji Mirko Fodor i Andro Tomović. Emisija se emitirala uživo i drugog dana, petak 6. srpnja iz grada Požege, a studio je bio postavljen u restoranu legendarnog požeškog Hotela Grgin Dol. Sudjelovali su brojni sugovornici od 10 do 14 sati, a sve je započelo s prvim čovjekom grada Požege, gradonačelnikom Darkom Puljašićem. Nakon što je vrlo interesantno u ležernom tonu predstavio svoj grad, naveo razloge zašto turisti i gosti trebaju doći i posjetiti grad Požegu, iznio je i vrlo velike planove i projekte koji se pripremaju na razvoju turizma. To će svakako biti skori centar i početak turističke priče „Požeška kuća“, proveo nas je kroz svijet okusa i istakao odličnu gastro ponudu ovog kraja.

O novom turističkom brandu „brda i doline“ govorila je direktorica TZ grada Požege Silvija Podoljak, projektima biciklističkih staza i kulturi u ljetnom dijelu godine, a novi ovogodišnji Aurea fest pomogao joj je predstaviti i direktor Ivan Bunjevac. Požega želi ostati centar tamburaške glazbe, ali i festival staviti u središte destinacije koja će dovoditi turiste u ovaj grad, ne samo gladne dobrog jela i pića nego i vrhunske zabave.

Kako je Požega i organizator prve i najstarije hrvatske kulenijade, o njenom 38. izdanju Kulenijade govorio je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha. Kako je on i predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva, upoznao je širu javnost preko „Sunca na prozorčiću“ što je to zapravo kulen, kako se proizvodi, kako je to vrlo kompleksan proizvod, gotovo jedinstven u svijetu, no mi ga moramo još dići na našoj ljestvici i bolje prodati u turističkoj ponudi.

„Sunce na prozorčiću“ je vrlo slušana mozaična emisija koja se sluša na preko 70 frekvencija na cijelom području RH, dijelovima BiH, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije, idealan je prikaz kulture, tradicije sporta, gospodarstva i turizma, ali i gastronomije, pa je glavna kuharica i voditeljica Hotela Grgin Dol Marijana Pranić sa slušateljima podijelila jedan recept za specijalitet kuće, a to je odrezak Barun Trenk. Ova posebna delicija koja je godinama na meniju restorana, Marijana je napravila na tisuće puta, a količine su takve da bi mogla još malo i opasati zemljin ekvator. U sklopu nagradne igre o odresku i barunu Trenku večeru za dvoje dobila je slušateljica Sanja iz Siska pogodivši odgovore na pitanja.

Turističko izletište, restoran i novo kamp odmorište Zlatni Lug predstavili su nam otac i sin, Thomas i Leo Pandžić, pokazali kako su u turizmu može krenuti i od malih brojki, doseći značajnije turističke rezultate, no uvijek vodeći računa o gostima. Danas se ti gosti vraćaju sve više, smještajni kapaciteti koji su rasli godinama ponovno su nedostatni i njihov iskorak u turizam je priča koja se nastavlja.

U nastavku predstavljena su nam bućina ulja koja se sve više vraćaju na naš stol upravo zaslugom OPG-a i uljare Grbić i njihovom nastojanju da se kultura uzgoja buće i proizvodnje bućinog ulja vrati u poljoprivrednu proizvodnju. Direktorica Nives Lovrić prezentirala nam je sve proizvode od buće, njihovu nutritivnu vrijednost, ali i kako se u još nekim nezamislivim situacijama može koristiti bučino ulje i nekim namirnicama dati dodatni ukus.

Matica slovačka Kukučin Kuntarić i njen predsjednik Pavle Treger predstavio je manifestaciju Slovaci-Slovacima koja se održava u subotu 7. srpnja u prirodnom amfiteatru ribnjaka Rajsavac, a članovi HPD Gojzerica podijelili su s nama svoja iskustva sa posljednjeg izleta kada su se popeli na nekoliko vrhova planina Prokletija u Albaniji.

Sutra emisija „Sunce na prozorčiću“ gostuje u gradu Pleternici, a studio će biti uspostavljen u Restoranu „Etno kuće Bello“ gdje nas očekuju novi i zanimljivi sugovornici s područja Pleternice. Požeški čuvari baštine predstavit će svoje manifestacije koje organiziraju s gradom Pleternica, a to su Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Gril Slavonica.