Srijeda, 03 Listopad 2012 19:49

Šampionka Irma iz Novoselaca

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

8. ŽUPANIJSKA STOČARSKA IZLOŽBA POŽEGA 1863 - 2012 -

ALILOVCI - Županijska stočarska izložba održana u Alilovcima okupila je 50-ak izlagača goveda te isto toliko izlagača konja, ovaca i koza. Bila je to prilika ne samo za prezentaciju najkvalitetnijih grla uzgojenih u stajama marljivih stočara Požeško-slavonske županije nego i za uvid u raspoloživu kvalitetu izloženih grla kao postojećeg genskog potencijala. Stočarski izložba u Alilovcima ima tradiciju dugu 150 godina od 1863. godine i jedan je od najstarijih sajmova u Hrvatskoj. Zahvaljujući ovom i ovakvim sajmovima istakao je na otvorenju Damir Vinković predstojnik ureda Hrvatske poljoprivredne agencije Požeško-slavonske županije danas se ponajbolje može vidjeti razlika u proizvodnji mlijeka.

- Unatrag desetak godina u domaćih je krava dnevna proizvodnja mlijeka iznosila svega 13 do 14 litara i s takvom proizvodnjom stočari, danas na tržištu ne bi mogli opstati. Cilj ove izložbe je i promovirati rad naših stočara ali i svih onih službi koji im pomažu kako bi ostvarili što bolje rezultate - rekao je Vinković navodeći kako su veliki pomaci napravljeni u proizvodnji mlijeka zahvaljujući genetici ali i pravilnoj ishrani te drugim čimbenicima koji utječu na povećanje proizvodnje.

Okupljene izlagače, domaćine i posjetitelje pozdravili su i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, Luka Balenović ispred Županijske obrtničke komore, dr. Maja Dražić zamjenica ravnatelja HPA te Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.

U kolekciji steonih junica simentalske pasmine vidjeli smo sedam izlagača, a lentu kao najbolja odnijela je dvogodišnja Jagoda uzgajivača Maria Glavaša iz Rajsavca. U kolekciji mladih krava simentalske pasmine između pet prikazanih komisija je najboljom proglasila trogodišnju kravu Sandra uzgajivača Vladimira Tadijala iz Tominovca. U kolekciji ostalih muznih krava simentalske pasmine od osam izloženih lentu kao najbolja odnijela je četverogodišnja krava Sisa uzgajivača Slavka Bartolovića iz Alilovaca. U kolekciji ostalih krava holstein pasmine od osam izloženih lentu je ponijela četverogodišnja krava Lili uzgajivača Josipa Pančića iz Pavlovaca. Sve pobjednice dobile su uz lentu, priznanje i novčane nagrade, te nagrade sponzora, a uzgajivačice krava i zlatni prsten.

 

Šampionsku titulu osvojila je četverogodišnja krava Irma s obiteljskog gospodarstva Ivana Bobeka iz Novoselaca, koja je uz lentu nagrađena i velikim šampionskim zvonom, a supruga uzgajivača i zlatnom ogrlicom. U svojim stajama Bobekovi uzgajaju 50-ak muznih krava. - U prošloj je laktaciji Irma dala oko 7,5 tisuća litara mlijeka, a stara je skoro pet godina. Ovo nam je treća godina kako se natječemo a lani smo osvojili treće mjesto. Tovimo i junice a imamo i nešto bikova. Danas je dosta teško baviti se stočarstvom a što dalje ide sve je teže. Ja sam završio poljoprivrednu školu i eto tu sam. Napravili smo i novu farmu za koju smo koristili HBOR-ov kredit od 2,2 milijuna kuna. Da nam je cijena mlijeka bolja sigurno bi bili zadovoljniji. Sada nam je teško no nećemo odustati - kaže Bobek navodeći kako Irmu s ničim posebnim ne hrane i da je ona među 5-6 njihovih boljih krava.

 

Uz krave, goveda za tov pasmine Blod Akviten Kutjeva d.d., konja te različitih pasmina ovaca i koza, na stočarskoj je izložbi na oduševljenje onih najmlađih bila postavljena i izložba kunića, golubova i peradi. - Kako u Požegi nije bilo prilike da izlažemo od 96. godine odlučili smo se za ovu izložbu na kojoj se može vidjeti 10-ak najzanimljivijih vrsta kokoši, ali i zečevi te golubovi kojih je bilo izloženo čak 18 vrsta - rekao je Robert Fehervari, predsjednik Udruge „Slavonac“ iz Kaptola.

Ove godine u natjecanju zaprega sudjelovale su dvadeset i dvije svečano ukrašene i okićene zaprege iz Požeštine, susjedne Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Bilo je tu kićenih svatova, tamburaša, mladih djevojaka i snaša, a povorku je predvodio četveropreg lipicanaca Slavka Maroševića iz Tisovca. Treće nagrađena je zaprega Stjepana Leista iz Buka, drugonagrađena zaprega Vinka Pavića iz Bečica dok je najljepšom zapregom i najljepšom posadom proglašena zaprega Mate Kaluđera iz Trnanskih Kuta. On je u zaprezi prevozio svoju peteročlanu obitelj koji su svi bili obučeni u narodnu nošnju, a kola su bila svečano okićena za odlazak na kirvaj.

Na programu je bilo i tekličko jahanje a pobjednik je Luka Jelić iz Kobaša. Na prostoru sajma mogli su se kupiti suveniri, ručni rad i zlatovez na desetak štandova, te prehrambeni proizvodi domaćih proizvođača, od rakije do pekmeza. Na štandu domaćeg KUD Tkanica iz Alilovaca pekle su se slasne lepinje, a pod šatorom bilo je i ukusne kotlovine.

 

Verica Rebrina i Vladimir Protić