Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018 11:42

Proslavili desetu obljetnicu osnutka udruge

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GODIŠNJA SKUPŠTINA POVIJESNE POSTROJBE „TRENKOVI PANDURI" -

POŽEGA - Proteklog vikenda u Hotelu Grgin dol održana je deseta godišnja skupština Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“. Skupu su nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Požege Ferdinand Troha, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, načelnik Policijske postaje Požega Ivan Zeljko, predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Josip Ređo, predstavnika Središta za temeljnu obuku HV Požega, satnik Željko Raguž, predstavnika PU Požeško-slavonske, TZ grada Požega i drugi.

- Iza nas je 2017. godina i deseta godina samostalnog rada. Desetu obljetnicu našega rad možemo ocijeniti kao uspješnu godinu gdje udruga i nakon 10 godina rada još uvijek ide prema gore i još uvijek nije došla do svoje kulminacije. Udruga je uspjela realizirati skoro sve planirane aktivnosti. Tako prošlu godinu bilježimo kao 20. obljetnicu od osnutka i 10. obljetnicu samostalnog rada ali i godinu u kojoj smo konačno zakonom zaštitili Trenkove pandure te tako zaustavili različita svojatanja ove slavne postrojbe iz povijesti Hrvatskog naroda koja pripada našem gradu po kome nas svi znaju u Republici Hrvatskoj i zemljama Europske unije. Bili smo svjedoci kako je bilo pokušaja da se Trenkovi panduri pripoje drugim različitim mjestima u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujući našim rezultatima rada i povijesti koju njegujemo i prezentiramo, uspjeli smo se svrstati u najprepoznatljiviji brend Grada Požege. Slobodno možemo reći kako smo postali zaštiti znak Grada Požege, jer kada bilo gdje spomenete Trenkove pandure odmah se uz pandure spominje i Grad Požega što je u ovom trenutku nerazdvojno.

- Zahvaljujući našem počasnom članu dr.sc. Alexanderu Buczynski udruga je došla u posjed povijesnih dokumenata sa kojima danas sa točnošću možemo govoriti o popisu Trenkove pandurske regimente, tako popis sadrži, čin, ime i prezime, regiju i grad od kuda je pandur, starost, broj djece, profesiju i broj godina koliko je služio u pandurima. Dokumenti su kopirani u Vojno-povijesnom muzeju u Beču. Ukoliko nekoga interesira popis možete ga pogledati tu na stolu.

Raspolažemo i točnim podatcima koliko je pandura iz kojega mjesta sudjelovalo u prvo Trenkovoj grupi koju je bio sakupio 1741. Raspolažemo i podatcima kada je Franjo barun Trenk stupio u vlasništvo, Brestovca, Velike, Trenkova, Pakraca, Pleternice i Nuštra. Tako posjedujemo i kopiju originalnog pisma koje je Franjo barun Trenk 1745. godine uputio carici Mariji Tereziji moleći da neregularnu pandursku regimentu provede u regularnu, što mu je carica Terezija i dopustila. Povjesničari danas taj datum prelaska neregularne postrojbe u regularnu uzimaju kao datum stvaranja današnje moderne Hrvatske vojske. 2017. godine udruga je sudjelovala na 42 aktivnosti u Republici Hrvatskoj te po jednoj u Češkoj, BiH i Austriji što je ukupno 45 izlazaka - kazao je podnoseći izvješće o radu u prošloj godini predsjednik postrojbe Vladimir Potnar.

- Kako je od osnivanja udruge prošlo punih 10 godina. U kratkim crtama predstavljam rezultat udruge. Sudjelovali smo na 517 raznih događanja, 288 puta na području Grada Požege, 72 puta na području Požeško-slavonske županije, 133 puta izvan granica Požeško-slavonske županije tj. na području RH, 24 puta izvan granica Republike Hrvatske - zaključio je Potnar.

Tajnik udruge Jure Šain podjelio je zahvalnice članovima koji su osnovali udrugu a, to su Vladimir Potnar, Franjo Pilon i Ivan Luladžić