Nedjelja, 10 Prosinac 2017 10:10

Velički folkloraši obilježili prvih 30 godina rada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SVEČANI KONCERT KULTURNO UMJETNIČKOG DRUŠTVA IVAN GORAN KOVAČIĆ -

VELIKA – Sada davne 1987. godine, još u bivšoj državi u Velikoj se formiralo Kulturno umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić. Ubrzo su radom i vježbanjem bili spremni i za prve nastupe, a od tada su nastupali na gotovo svim važnijim folklornim manifestacijama i smotrama folklora, te diljem Hrvatske, no nastupali su i u inozemstvu, od Mađarske, BiH, Srbije, Rumunjske, Italije, uglavnom kao gosti Hrvata koji žive u tim zemljama, a posebno su ponosni što su Hrvatsku, Slavoniju i Veliku predstavljali u desetodnevnom boravku na Siciliji na susretu naroda i folklora. U ovih 30 godina stvorili su velika prijateljstva diljem Hrvatske i susjednih zemalja s folklornim društvima, sa kojima se naizmjence vide i susreću nekoliko puta godišnje.

Takva prijateljstva i druženja posebno su velika s Folklorom u Aladinićima, općina Stolac u BiH, te u Raši s RKUD Rudar Raša, gdje se održavaju i Slavonski dani s poznatim običajima slavonskog kolinja na kojem se okupi cijela Istra. - Upravo ta prijateljstva su ono što nas potiče dalje, da ustrajemo. Bilo je trenutaka kada sam htio odustati i prepustiti nekome drugom, no upravo ova druženja, putovanja, gostovanja i domaćinstva, ova volja mojih folkloraša da rade, iznova me je privlačila i održala dalje. Zaista smo obišli cijelu Hrvatsku, po nekoliko puta bili u svim susjednim državama, nastupali na brojnim manifestacijama, samo na televiziji u serijalu Lijepom našom mi smo sudjelovali 27 puta, vjerojatno najviše od svih KUD-ova. Snimali smo i emisije pučkog stvaralaštva i emisije o tradicionalnim običajima. Tu je i naša smotra „Čuvajmo običaje zavičaja“ po kojoj smo daleko poznati, koja će također uskoro doživjeti svoj veliki jubilej – istakao je dugogodišnji predsjednik KUD-a, Stanko Raguž. Zahvalio se posebno općini Velika i svim načelnicima do sada, a posebno načelniku Vladi Bobanu na financijskoj i drugoj pomoći, bez koje puno toga ne bi bilo urađeno. Sada su već neka druga vremena, kaže Raguž, kada se za sve moraju pisati projekti, pa ih i pišemo, dobivamo sredstva, a sada već pišemo i projekte za sredstva Europske unije, sa kojima ćemo na jedan viši nivo postaviti rad KUD-a i folklornu baštinu Velike i ovog kraja podići na višu razinu. Za taj novi rad moramo zahvaliti našoj Sunčici Bajić koja to sve uredno po novom Zakonu o udrugama radi. Članovi KUD-a će ubuduće na datum osnivanja obići i grobove svih preminulih članova i zapaliti svijeću te organizirati i misu u župnoj crkvi sv. Augustina.

O 30 godina rada, uspomena, gostovanja i domaćinstava, smotri i nastupa prikazan je dokumentarni film koji je pripremio Tomislav Galić, a projekcija je često prekidana burnim pljeskom kada su navirala posebna sjećanja.

Naravno da su ovakve obljetnice prilike da se nagrade oni koji su cijelo ovo vrijeme s KUD-om, ugradili svoje slobodno vrijeme i svoje znanje i iskustvo, oni koji su nesebično pomagali i koji su ovo društvo unaprijedili. Zahvalnice i priznanja su dobili: od prvog dana u KUD-u, počeo još kao dijete, sudjeluje u svim organizacijama, Tomislav Galić, od prvog dana u KUD-u, uvijek u svim akcijama Bernard Grujić Beco, preko 25 godina u KUD-u, nikada nije zakazala i bila je i voditeljica KUD-a, Irena Horvačanin, puno svog znanja je dala i predala članovima KUD-a, Ljubica Horvat, osnivač KUD-a koji je i pokrenuo smotru folklora, Antun Sekulić, prvi predsjednik KUD-a Vinko Nemet, načelnik općine Velika, Vlado Boban, svim vatrogascima i DVD Velika, predsjednik Antun Adžić, za uvijek pomoć pri pripremi čobanca, Lovačkom društvu Lapjak Velika, Planinarskom društvu Mališčak Velika, HKUD Aladinići, Stolac, BiH, RKUD Rudar Raša, za sve što je učinio za društvo priznanje je primio i današnji predsjednik Stanko Raguž. Povodom obilježavanja ove velike obljetnice općina Velika je dodijelila priznanje i zahvalnicu KUD-u Ivan Goran Kovačić Velika, a uručio ga je načelnik općine Vlado Boban, koji se dobro sjeća osnivanja KUD-a, jer tada je bio još osnovnoškolac. – Koliko proba, koliko kilometara, koliko djece, koliko druženja, koliko manifestacija. Sve ste to prošli, a ja se nadam da će KUD opstati, da ćete i dalje čuvati našu tradiciju. Želim vam svima da se opet okupite na ovako velikoj i okrugloj obljetnici – istakao je načelnik Boban.

U kulturno umjetničkom programu za prepunu dvoranu Vatrogasnog doma pobrinuli su se folkloraši s nekoliko koreografija predstavljajući cijelu Lijepu našu, okupili su se čak i veterani i pokazali što znaju i mogu, a nastupila su i folklorna društva gostiju iz Stolca i Raše.