Petak, 17 Studeni 2017 09:43

Osnovan Klub za zapošljavanje rehabilitiranih ovisnika „Moj novi put“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT UDRUGE ZA ZAŠTITU I PROMICANJE LJUDSKIH PRAVA HUMANUM „RITMOM TRŽIŠTA“ U MJESECU BORBE PROTIV OVISNOSTI - 

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju 15. studenog do 15. prosinca s ciljem senzibilizacije javnosti za borbu protiv ovisnosti.

Obilježavanjem mjeseca borbe protiv ovisnosti želi se upozoriti javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti te putem šire društvene akcije promicati zdrav način života.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije ovisnost je duševno i/ili tjelesno stanje koje nastaje međudjelovanjem živog organizma i sredstva ovisnosti. Obilježava ga neprilagođeno ponašanje vezano uz uporabu ilegalnih droga (ili drugih psihoaktivnih tvari, npr. alkohola te sedativa), pušenje, kockanje, ovisnost o internetu, a koje dovodi do oštećenja organizma ili subjektivnih problema (problema u obitelji, školi, na poslu, s policijom...). Zluporaba alkohola i droga jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice. Prema rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta.

Pri suzbijanju ovisnosti važnu ulogu ima primarna prevencija, u sklopu koje je nužno provoditi edukaciju o štetnosti opojnih sredstava od najranije dobi.

Ove godine u mjesec borbe protiv ovisnosti uključit će se i Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Humanum koja u sklopu projekta „Ritmom tržišta“ ima predviđene aktivnosti usmjerene na borbu protiv ovisnosti i resocijalizaciju ovisnika.

Cilj projekta je podrška zapošljivosti i promocija mentalnog zdravlja, a namijenjen je bivšim ovisnicima nakon rehabilitacije te pripadaju rizičnoj skupini za zapošljavanje.

Projektom je osnovan Klub za zapošljavanje rehabilitiranih ovisnika „Moj novi put“ koji pruža mogućnost volontiranja i zapošljavanja, a na raspolaganju je korisnicima utorkom i četvrtkom od 8:00-13:00 h.

Tijekom provođenja projekta održavat će se edukativne radionice za bivše ovisnike koje će s pravnog i psihološkog aspekta pružati podršku za:

  • - Jačanje samopouzdanja i načine rješavanja teškoća pri zapošljavanju
  • - Poticanje motivacije za daljnje traženje zaposlenja
  • - Suvremene oblike prijava na natječaje.

O točnom terminu održavanja radionica na vrijeme ćemo obavijestiti putem Facebook stranice Udruge (Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Humanum) te putem plakata.

Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u provođenje projekta, bilo kao izravni korisnici ili kao volonteri te da na taj način što kvalitetnije provedemo projektne aktivnosti.

Za sve informacije stojimo na raspolaganju u prostorijama Udruge Humanum (Sv. Florijana 8, Požega), na e-mail adresi Udruge (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) te na brojevima mobitela: 098/919 10 30 (Ivana Soldo, voditeljica projekta) i 098/899 285 (Štefanija Drežnjak, dopredsjednica Udruge)

 

21