Utorak, 28 Kolovoz 2012 22:12

Kraljica Požeškog vinogorja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ANTONIJA HART – JEDINA ŽENA VINOGRADARKA U POŽEGI -

POŽEGA - Iako nikada nije ponijela laskavu titulu vinske kraljice 40-godišnja Antonija Hart sasvim zaslužno mogla bi ponijeti titulu  "kraljice požeškog vinogorja". Među 30-ak i više vinogradara koji na tom lokalitetu uzgajaju vinovu lozu ona je jedina žena. I ne samo to. Ravnopravno s njima nosi se sa svim problemima koje donosi uzgoj vinove loze na strmom požeškom gorju. Tu  se ne koristi nikakva mehanizacija i sve se mora ručno raditi  što i nije lako jer obrađuje dva hektara vinograda.

- Cijelo Požeško vinogorje je atraktivno zbog prekrasnog pogleda jer se vidi cijela kotlina. No s druge strane izuzetno je teško obrađivati ga jer se uglavnom sve ručno radi. Vinogradarstvo je teško jer vinogradi traže slugu a ne gazdu. Naravno da je tu ženama teško i općenito vrlo se teško ženi „probiti“ u vinogradarstvu, u tom muškom poslu gdje ti moraš sve raditi, od rezidbe kada su veliki minusi do ovakvih vrućina kada se kopa ili obavlja zaštita. Teško je kada sve sam moraš raditi. Teško je za ovakve vinograde naći i radnike koji bi tu radili - kaže Antonija dodajući kako je u njezinim vinogradima najzastupljenija graševina a ima i nešto traminca te nekoliko crnih sorti.

- Na mene su ovdje već svi naučili no čim izađem negdje dalje na tržište onda tu vlada pomalo čuđenje i nevjerica. No ja volim vinogradarstvo i tu sam od malih nogu. Volim taj posao, naravno kao i u svakom poslu ima tu problema ali ima i lijepih strana.

Vinogradarstvo za Antoniju nije samo posao već način života jer s vinogradarstvom živi više od dva desetljeća. Ljubav prema vinovoj lozi pretvorila je i u svoj životni poziv pa joj i zvanje inženjerke poljoprivrede-vinogradarstva umnogome pomaže. Bez obzira na sve probleme, do sada nije požalila što se bavi vinogradarstvom u kojem joj je jedina nagrada kada svoj rad uspješno pretoči u dobu vinsku kapljicu. A to uvijek čini i zato s punim pravom ona može ponijeti titulu kraljice požeškog vinogorja. (V.Re.)