Srijeda, 19 Listopad 2016 15:28

U prvih devet mjeseci smanjen broj kaznenih djela i porast stradalih u prometu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U PU POŽEŠKO-SLAVONSKOJ -

POŽEGA - Proteklog tjedna na konferenciji za novinare najavljeno je provođenje preventivno-represivnih akcija iz područja prometne problematike, a sve kako bi se izbjegle prometne nesreće, osobito one s najtežim posljedicama.

Tijekom prvih devet mjeseci 2016. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 431 kazneno djelo po službenoj dužnosti, što je za 85 djela ili 17% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Do smanjenja broja djela došlo je na području PP Požega za 87 djela ili 28% i na području PP Pleternica za samo jedno djelo ili 1 posto, a do povećanja na području iz nadležnosti PP Pakrac za tri djela ili 3%. Osim kaznenih djela po službenoj dužnosti, evidentirano je i 247 djela po privatnoj tužbi te 71 djelo za koje je izostao prijedlog za kazneni progon. “Koeficijent naknadne otkrivenosti, ako promatramo kaznena djela po službenoj dužnosti, iznosi 62%, a koeficijent razriješenost 78%, odnosno razriješeno je 310 djela iz tekuće i 28 djela iz ranijih godina (11 na području PP Pleternice, 10 na području PP Požega i sedam na području PP Pakrac), - rekla je glasnogovornica Policije Ivana Radić na održanoj konferenciji za novinare.

Brojka od 342 djela iz linije općeg kriminaliteta (od čega 68 na štetu mladeži i obitelji), a što je za 44 djela ili 11% manje nego prethodne godine, čini 79 posto ukupnog broja kaznenih djela. Kao i inače u ovoj liniji najbrojnija su imovinska djela i to iz čl. 228. (krađe) kojih je proteklih devet mjeseci evidentirano 87 ili 16 više nego prošle godine te iz čl. 229. (teške krađe) kojih je zabilježeno 61 ili 26 manje nego lani. U odnosu na 2015. godinu smanjenje je zabilježeno na liniji organiziranog kriminaliteta budući da je evidentirano 11 kaznenih djela (23 manje nego prethodne godine) i na području kriminaliteta droga tj. evidentirano je 28 kaznenih djela uz 44 prekršaja i 61 zapaljenu (u istom razdoblju prošle godine 47 kaznenih djela uz 38 prekršaja i 53 zapljene). Povećanje broja kaznenih djela za dva evidentirano je na liniji gospodarskog kriminaliteta tj. zabilježeno je 29 djela, a kriminalitet prometa zastupljen je kao i prošle godine s 21 kaznenim djelom. Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom prvih devet mjeseci ove godine na području PU požeško-slavonske iznosi 8.417.888 kuna.

Zbog osnovane sumnje da su počinile kaznena djela u razdoblju od siječnja do rujna ove godine prijavljeno je 225 osoba – 16 maloljetnih osoba i 209 punoljetnih (odnosno 192 osobe muškog i 33 osobe ženskog spola). Za razriješena djela iz ranijih godina prijavljeno je još 17 fizičkih i pet pravnih osoba.

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave požeško-slavonske u ukupno 362 prometne nesreće (47 prometnih nesreća ili 15% više nego u istom razdoblju prošle godine) pet osoba je smrtno stradalo,46 osoba je teško, a 132 lakše ozlijeđene. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine povećan je broj smrtno stradalih za dvije osobe i teško ozlijeđenih za 15 osoba dok je broj lakše ozlijeđenih osoba isti kao i lani. “Iako su policijski službenici u prvih devet mjeseci ove godine sankcionirali 3.609 prometnih prekršaja nepropisne brzine (bez prometnih nesreća) gotovo svaka treća prometna nesreća prijavljena policiji dogodila se zbog nepoštivanja propisanih brzina kretanja vozila i neprilagođivanja brzine uvjetima na cesti posljedica čega je bilo teško stradavanje 24 osobe, a lakše 47 osoba dok su nažalost četiri osobe smrtno stradale.Unatoč redovitim kontrolama i akcijama utvrđivanja alkoholiziranosti vozača te brojci od 480 utvrđenih prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola (bez prometnih nesreća) kod 93 sudionika prometnih nesreća utvrđene su nedozvoljene koncentracije alkohola u krvi - istakla je Radić. 

Iz policije najavljuju provođenje preventivno-represivnih akcija iz područja prometne problematike, a sve kako bi se izbjegle prometne nesreće, osobito one s najtežim posljedicama i još jednom pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih odredbi te da osim na svoju sigurnost misle i na sigurnost ostalih sudionika.

- Na području Policijske uprave požeško slavonske tijekom prvih devet mjeseci 2016. godine građani su dragovoljno predali policiji 10 komada automatskog oružja, 125 ručnih bombi, 31 minu i 69 drugih rasprskavajućih predmeta (kategorija „A“ prema Zakonu o oružju). Također su predali pet komada repetirajućeg i poluautomatskog dugog oružja, 10 pištolja i revolvera (kategorija „B“ prema Zakonu o oružju) i 9.016 komada streljiva i 3,6 kilograma eksploziva. 

Napominjemo da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja – manje tragedija“ za sigurniju budućnost bez oružja te da građani bez sankcija mogu predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način će učinit svoj dom sigurnijim, a možda će time i spasiti nečiji život - izjavila je Ivana Radić te dodaje da je bitno da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja.

Tekst/foto: Vanja Protić