Utorak, 13 Rujan 2016 14:30

Ovaj tjedan policija provodi akciju nadzora sigurnosnog pojasa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Danas je u prostorijama Policijske uprave požeško-slavonske održana mjesečna konferencija za novinare na kojoj je policijska službenica za odnose s javnošću Nikolina Janković prezentirala sigurnosne pokazatelje za kolovoz 2016. godine.

Također je glasnogovornica PU požeško-slavonske, Ivana Radić naglasila da je u tijeku akcija u prometu  na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa te da je na temelju dosadašnjih analiza utvrđeno  da je najčešći uzrok prometnih nesreća upravo ljudski faktor, odnosno ponašanje vozača i ostalih sudionika u prometu te da između ostaloga i dalje velik broj vozača i putnika u vozilu ne koristi sigurnosni pojas. U nastojanju da se spriječe i ublaže posljedice prometnih nesreća, zakonodavac je u Republici Hrvatskoj, kroz Zakon o sigurnosti prometa na cestama, propisao obvezu korištenja sigurnosnog pojasa svih osoba koje se prevoze vozilima u kojima sigurnosni pojasevi postoje.

Njihova je namjena da u trenutku prometne nesreće pričvrste putnike za vozilo te da raspodijele razornu silu udarca na otpornije dijelove tijela, povećavajući tako šansu za preživljavanje ,odnosno izbjegavanje teških tjelesnih ozljeda za čak 50%. U trenutku sudara uslijed sile deakceleracije (kratko vrijeme zaustavljanja, kratak put zaustavljanja) svaki nevezani objekt u automobilu, ovisno o brzini, postaje teži za 30 do 60 puta. Ispravno vezane odrasle osobe i djeca u autosjedalicama podložni su puno manjim silama te im se stoga smanjuje mogućnost teškog stradavanja.

Tijekom ove godine na našim prometnicama smrtno je stradalo pet osoba dok su tokom cijele prošle godine stradale četiri osobe.

Na području svih zemalja Europske unije u trajanju od sedam dana provode se akcije s naglaskom na određenu prometnu problematiku kao što su nadzor teretnih automobila i autobusa, korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, nadzor vozača pod utjecaj em alkohola ili droga i sl.

U skladu s tom akcijom tijekom ovog tjedna, odnosno u razdoblju od 12. do 18. rujna na području PU požeško-slavonske provodi se preventivno-represivna akcija usmjerena prvenstveno na korištenje sigurnosnog pojasa kod vozača, suvozača te djece na zadnjem sjedištu

Tako su službenici danas kod starog autobusnog kolodvora provodili akciju, gdje su sudjelovali i novinari.