Četvrtak, 06 Studeni 2014 12:11

Pojačana kontrola povodom Martinja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja" obilježavaju se na području cijele Republike Hrvatske, a policijski službenici pojačano će kontrolirati promet od 7. do 11. studenoga 2014. godine.

U cilju smanjenja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, a zbog očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, policijske aktivnosti biti će usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Policijski službenici nadzirati će vozače na lokacijama koje su se proteklih godina pokazale kao najugroženije, odnosno na kojima je evidentiran najveći broj prometnih prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Podsjećamo da je tijekom prošlogodišnje akcije na vožnju pod utjecajem alkohola i droga od 8. do 11. studenoga ukupno kontroliran 271 vozač. Od toga broja kod njih 14 utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu i to kod jednog vozača bicikla i 13 vozača osobnih automobila. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u organizmu između 1,01 i 1,5 promila, a prema dobnoj strukturi najveći broj sankcioniranih vozača bio je starosti od 31 do 40 godina. Bitno je napomenuti da se tijekom prošlogodišnje akcije dogodila samo jedna prometna nesreća s materijalnom štetom koja se ne dovodi u vezu s konzumacijom alkohola.

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama u proteklih deset mjeseci ove godine na cestama u nadležnosti PU požeško-slavonske bila je brzina, nepropisna i neprimjerena uvjetima, koja je uzrokovala 106 nesreće ili 26% ukupnog broja nesreća, u kojima su nastradale čak 74 osobe ili gotovo 40% ukupnog broja nastradalih od kojih nažalost dvoje smrtno.

Treba istaknuti da vozači pod utjecajem alkohola stječu lažno samopouzdanje, te često čine teže prekršaje: prekoračuju dozvoljene brzine, prelaze na suprotnu stranu kolnika, nepropisno pretječu, oduzimaju prednost prolaska i sl., a sve to vodi do teških prometnih nesreća. Prema onim vozačima koji počine teže prekršaje primjenjivati će se policijske ovlasti isključivanja iz prometa, ali i ovlasti iz članka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona koje podrazumijevaju smještanje u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnih sredstava.

Kako bismo spriječili prometne nesreće, posebno one s najtežim posljedicama, upozoravamo vozače da ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol, da brzinu prilagode vremenskim i drugim uvjetima, te dosljedno poštuju zakonske propise.