Srijeda, 05 Veljača 2014 11:59

Jedna od tri najsigurnije županije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SIGURNOSNO STANJE NA PODRUČJU PU POŽEŠKO-SLAVONSKE U 2013. GODINI -

POŽEGA – Požeško-slavonska županija je jedna od tri najsigurnije županije u kojoj ima najmanje kaznenih djela, istakao je na tiskovnoj konferenciji za medije Dario Dasović, načelnik PU požeško-slavonske. - Opći kriminalitet je u padu, gospodarski kriminalitet je u gabaritima kao i godinu prije, a jedino je porast organiziranog kriminaliteta i droga. No to je odraz povećanog rada i aktivnosti na otkrivanju oružja, otkrivanje i zapljena trgovine duhanom u kojoj smo imali znatno više postupanja i zapljenu 600 kg duhana, zatim droga gdje su postupanja znatno povećana, čak 88 zapljena i ukupno 11 kg marihuane – rekao je Dasović, koji apelira na građane da se jave ukoliko imaju zaostalog oružja, jer nema sankcije za dragovoljnu predaju, te time spriječe i stradavanje, u kojemu najčešće stradavaju djeca. Pojavile su se u zadnje vrijeme računalne prijevare, jer građani sve više naručuju i plaćaju preko raznih Internet oglasnika, te tu bivaju prevareni. Više se kontrolira i transport ogrjevnog drveta iz šuma, pa su 84 osobe prekršajno prijavljene zbog nelegalnog izvoza i krađi drva te je zaplijenjeno 400 kubičnih metara drva. Kontrolira se i ilegalna proizvodnja pića pa su policijski službenici u dva navrata zaplijenili 360 litara krivotvorenog žestokog alkoholnog pića.

- Povoljno je stanje sigurnosti na području naše županije i što se tiče prekršaja koji su u padu 30%, unatoč tome što smo imali znatno više javnih okupljanja, na kojima bilježimo samo tri izgreda. Visoko smo senzibilizirani na obiteljsko nasilje, no i tu bilježimo pad prekršaja, jer se vjerojatno povećala i svijest građana. Po pitanju prometa imamo manje nesreća nego godinu dana prije i imamo manji postotak i od prosjeka RH. Sačuvana su dva života, jer imamo dvije poginule osobe manje, ali imamo povećanje broja ozlijeđenih osoba – rekao je Dasović, koji dodaje da će se i dalje provoditi niz preventivnih, ali i represivnih akcija. Građani se ne pridržavaju propisa što je rezultiralo čak 5.000 sankcija prometnih prekršaja prekoračenja dopuštene brzine. Prošle godine sanirane su i dvije „crne točke“, kod Bilica i iznad Oblakovca. Smanjuje se i broj požara na otvorenom prostoru jer se djelovalo na građane preventivno, a podnesene su i prijave protiv prekršitelja, što također djeluje na svijest građana.

Davor Bašić, voditelj službe policije najavio je i novi režim rada u postajama, te najavio znatno više policijskih službenika vani na cestama i u gradu među građanima. - Ova PU, odnosno sve tri policijske postaje Požega, Pakrac, Pleternica od subote 01. veljače su u pilot projektu koji će trajati 6 mjeseci. Novim ustrojem i organizacijom rada sa postojećim brojem zaposlenika u policijskoj postaji povećati će se operativna pokrivenost područja, smanjiti administrativno opterećivanje a povećati operativno angažiranje policijskih službenika, osigurati veću vidljivost i prisutnost policije na terenu. Organizacija službe u smjenskom sustavu rada osigurat će da teren bude pokriven 24 sata. Policijske postaje bit će otvorene za rad sa strankama samo u jutarnjim satima od 7,30 – 15,30 sati.