Breadcrumbs

Četvrtak, 02 Veljača 2012 13:46

Godinu dana zatvora zbog provizije

Ocijeni sadržaj
(23 glasova)

NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN BIVŠI DIREKTOR POŽEŠKE PODRUŽNICE CROATIA BANKE  -

POŽEGA - Šimun Miletić, nekadašnji direktor požeške podružnice Croatia banke nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, stalna služba u Požegi zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave. Osim toga morat će državi vratiti 135.460,64 kune te platiti sudske troškove u iznosu od 30.515 kuna. Optužnicu protiv njega podignulo je Županijsko državno odvjetništvo.  
Županijski sud proglasio ga je krivim jer je u vremenskom razdoblju od 1. ožujka do 31. prosinca 2006. godine iskoristio svoj položaj i prekoračio granice svojih ovlaštenja. Naime, on je tvrtkama Promenada iz Josipovca i Agronic iz Vukovara uvjetovao dobivanje kredita za njihove kupce rasplodnih grla i poljoprivredne opreme time da moraju izradu poslovnih planova i investicijskih programa te obradu tržišta naručiti kod njegove privatne tvrtke “Računovodstvo i financije”. Tako su četiri osobe koje su dobile kredit morale za obradu tržišta koju im tvrtka nije ni napravila, a niti je to bilo potrebno za dobivanje kredita, a u stvari na ime provizije od 3 do 10 posto ukupno platiti 135.460,64 kune. Za ovu zlouporabu u Croatia banci u Zagrebu saznali su sasvim slučajno, odnosno kada su utužili četiri osobe zbog nevraćanja kredita. U razgovoru s njima tada su doznali da su oni morali direktoru požeške podružnice plaćati proviziju da bi dobili kredit.   
Optuženik se očitovao da nije kriv te da je u 10 godina rada u Croatia banci radio u skladu sa zakonom i pravilima banke. Istaknuo je da je za odobravanje kredita koji su prelazili iznos od 100.000 kuna bio nadležan kreditni odbor Croatia banke u njezinom sjedištu u Zagrebu, a upravo takvi krediti su ovi koji su predmet optužbe. Na odobrenje tih kredita, kazao je Miletić, on nikako nije mogao utjecati jer se od njega za njih nije tražilo nikakvo mišljenje nego samo mišljenje pravne službe i službe rizika.
Na ovu presudu Miletić ima pravo žabe na višoj instanci, odnosno Vrhovnom sudu.  (a.t.)